לפני שבועיים מבקר המדינה פרסם דוח מקיף בנושאים רבים. אחד הנושאים החשובים שמבקר המדינה נגע בהם היה ניהול הדוחות הכספיים של המדינה שחשף לנו שהתמונה הכלכלית שהממשלה מסתכלת עליה היא חלקית מאוד ומתעלמת מהרבה מאוד נכסים והתחייבויות שיכולים להשפיע בצורה רצינית על קבלת ההחלטות הכלכלית במדינה.
אני יודע שחשבונאות ממשלתית נשמעת כמו הדבר הכי אפור ומשעמם בעולם, אז למה אני בוחר לדבר על זה בכל זאת? עוד לפני הקורונה דיברנו על העובדה שתקציב הממשלה נוהל בצורה חסרת אחריות עם התחייבויות רבות שאנחנו נצטרך לממן בעזרת כספי המיסים שלנו. עם כניסת הקורונה לחיינו ההתחייבויות גדלו, ההכנסות ממיסים קטנו והממשלה נאלצה לקחת הרבה מאוד חובות בשמנו. במצב כזה, הדבר החשוב ביותר שמקבלי ההחלטות צריכים לעשות הוא למפות בצורה מדויקת כמה כסף הממשלה חייבת, כמה כסף נכנס לחשבון ואילו צעדים צריך לעשות כדי להתמודד עם המצב. כמו שניתן להבין מהדוח של מבקר המדינה, הנתונים הממשלתיים חסרים וזה אומר שחברי הממשלה לוקחים החלטות שמבוססות על הסתכלות חלקית מאוד על המציאות ועלולים לבצע טעויות שיעלו לנו מאות מיליארדים.
מבקר המדינה מדבר על כמה צדדים חשובים במשוואה התקציבית של הממשלה. בצד ההכנסות הממשלה לא מחשבת בצורה מדויקת את הנכסים שיש ברשותה שמגיעים בצורה של קרקעות בשווי לא מדויק של 523 מיליארד ₪, תמלוגים שצפויים להיכנס אל קופת המדינה ממשאבי טבע בשווי חלקי של 10.2 מיליארד ₪, מלאי בשווי חלקי של 10.4 מיליארד ₪ ונכסים בלתי מוחשיים בשווי חלקי של 5.3 מיליארד ₪. בגלל החישובים הלא מדויקים הממשלה מפספסת נכסים חשובים שיש ברשותה ועלולה לקחת החלטות לא טובות או להתחייב לחובות בזמן שהיא יכולה לנצל בצורה אחרת את הנכסים שיש לה. אף אחד מאיתנו לא היה רוצה להתחייב לחובות בזמן שהממשלה יכולה למכור או להפריט נכסים לא נחוצים כדי לפתור בעיה תקציבית.
למרות שצד הנכסים מכניס קצת אופטימיות, הצד המדאיג יותר בדוח של מבקר המדינה הוא הצד של ההוצאות. מעבר לעובדה שהממשלה מחזיקה בהתחייבות בלתי נתפסת של 681.7 מיליארד ₪ עבור זכויות עובדים שרובה, 649.5 מיליארד ₪, מופנית לפנסיות תקציביות. על פי החשב הכללי מדובר בהתחייבות שעוד צפויה לגדול ל-708 מיליארד ₪ בשנים הבאות בגלל התחייבויות שלא מופיעות בדוח. החלק הגרוע באמת הוא שבחישוב העצום הזה לא נכללות פנסיות הגישור הצבאיות, פנסיות גישור של גופי ביטחון אחרים ותשלומים בגין היעדר ביטחון תעסוקתי עבור שוטרים, סוהרים וגמלאי כוחות הביטחון. מדובר בסכומי כסף עצומים ששווים עשרות אם לא מאות מיליארדים שכל אחד מאזרחי ישראל מחויב אליהם ויאלץ לשלם מכספי המיסים שלו. ההוצאות הללו פשוט לא מופיעות בחישובי הממשלה וההחלטות נלקחות בלעדיהן.
בעיה חשובה נוספת שמבקר המדינה התייחס אליה היא העובדה שכשמסתכלים על התקציבים של הביטוח הלאומי אל מול ההתחייבויות שלו, ניתן לראות בבירור שבשנת 2026 ההתחייבויות של הביטוח הלאומי כלפי האזרחים יהיו יותר גדולות מההכנסות שלו ובשנת 2045 קופת הביטוח הלאומי תישאר ריקה. מבקר המדינה מציין שצעד חשוב שנדרש לתיקון המצב הוא השוואת גיל הפרישה לנשים לזה של הגברים. מדובר בצעד קריטי שנדרש מהרבה סיבות שכוללות את העובדה שנשים לא חוסכות מספיק כסף לפנסיה, חיות בממוצע יותר שנים ורבות מהן זוכות לכספי פנסיה נמוכים בגלל חוק לא טוב. ישראל היא בין המדינות היחידות ב-OECD שיש בהן פער בגיל הפרישה ושלא נקטה בשום צעד כדי לתקן את המצב בשנים הקרובות. לא רק שצעד זה נדרש כדי שהביטוח הלאומי ישרוד, הוא נדרש גם כדי שנשים לא ימצאו את עצמן במציאות כלכלית קשה בגיל הפנסיה.
כמו שניתן להבין, בטווח הארוך ממשלת ישראל מתמודדת מול שתי הוצאות ענק שלא מחושבות בצורה מספיק טובה בתוך הדוחות החשבונאיים של הממשלה. אנחנו נמצאים בתקופה שבה הממשלה לוקחת חובות ובקרוב תאלץ להגדיל מיסים ולצאת בקיצוצים וכל זאת בזמן שהיא מתעלמת משתי פצצות תקציביות חסרות כל פרופורציה. דוחות המבקר הם חשובים ואפשר לקוות שאולי הם יטילו מספיק תשומת לב כדי שנראה התייחסות ראויה לבעיות קריטיות שתקציב המדינה יאלץ להתמודד איתן בשנים הבאות. התעלמות מהבעיות לא תפתור אותן, היא רק תעביר אותן בין פוליטיקאים עד שמישהו מהם יאלץ לקחת צעדים כואבים ולספר לכולנו שאנחנו נשלם הרבה יותר כסף כי בעבר היו פוליטיקאים חסרי אחריות. אנחנו צריכים לדרוש שכבר היום יתחילו לטפל בהתחייבויות האדירות הללו.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
***
לפוסטים נוספים בנושאי תקציב:
http://bit.ly/2X3Pdq9
לדוח מבקר המדינה המלא:
https://bit.ly/3fAJZwG