כבר מספר חודשים שישראל סובלת ממחסור בלתי רגיל בחמאה. למרות שקיים ייצור חמאה בנפחים קטנים, ויש רשתות גדולות שניתן לרכוש בהן חמאה, בהרבה מאוד ערים וחנויות תמצאו מדפי חמאה ריקים. המחסור בחמאה מעלה המון שאלות לגבי התערבות הממשלה במחירים של מוצרי המזון וצריך לגרום לנו לחשוב האם המנגנון הקיים הוא הדרך היעילה ביותר לספק מזון לתושבי מדינת ישראל.
שוק החמאה בישראל מורכב מיצרנים מקומיים שאחראים על 88.7 אחוזים מהשוק ומיבואנים שמספקים את שאר 11.2 אחוזי החמאה בישראל. סך הכול מדינת ישראל צרכה בשנת 2018 חמאה בכמות של 5,078 טונות. על פניו יש יצרנים מקומיים, יש יבואנים ויש לנו שוק מתפקד שמספק חמאה לאזרחי ישראל, אבל בפועל, כשמסתכלים על הפרטים הקטנים, מגלים בלגן אחד גדול שמוביל אותנו למדפים ריקים בסופרים.
כשאנחנו בוחנים את השוק המקומי אנחנו מגלים שתנובה לבדה הייתה אחראית על ייצור 84.1 אחוזים מכל מהחמאה המקומית בשנת 2018. טרה, שהייתה אחראית על הייצור של 8.2 אחוזים מהחמאה במקומית, החליטה להפסיק לייצר חמאה באמצע שנת 2018. במקביל, על פי נתוני משרד החקלאות, בשנת 2018 גם הייבוא לישראל הצטמצם בחצי בעקבות החלטת שופרסל להפסיק לייבא חמאה הולנדית תחת מותג פרטי וצמצום הייבוא של חמאת וילי פוד בחצי.
אז איך הגענו למצב הזה? כדי להבין איך נוצר מחסור של חמאה בישראל אנחנו צריכים להבין את החלק של ממשלת ישראל בניהול שוק החמאה. הממשלה, במטרה לספק חמאה במחירים נמוכים, קבעה בחוק מחיר מקסימלי שבו מותר למכור חמאה. בנוסף, על מנת להגן על הצרכנים מפני מותגים זרים, ממשלת ישראל גם קבעה את כמות החמאה שניתן לייבא לישראל. התוצאה של המדיניות היא שחברת טרה הבינה שייצור חמאה הוא עסק לא משתלם ובאמצע שנת 2018 החליטה להפסיק כמעט לחלוטין לייצר חמאה. בגלל שהשוק המקומי מורכב משתי יצרניות חמאה גדולות, המשמעות הייתה שתנובה נדרשה ברגע אחד לתת מענה לייצור של עוד 8 אחוזים מהחמאה בישראל. בגלל שתפוקת החלב של הפרות פוחתת בקיץ ונוצר מחסור בשומן, תנובה, בימים אלו, לא מצליחה לעמוד בביקוש של השוק ופתאום מצאנו את עצמנו במחסור.
אבל מה עם הייבוא? בתקופה של 2015-2017 שוק החמאה המקומי קיבל חיזוק בצורת המותג הפרטי של שופרסל שהצליח לייבא חמאה הולנדית תוך התחייבות למחיר נמוך מהמחיר המפוקח. הבעיה נוצרה כשבשנת 2018 נוצר מחסור עולמי בחמאה שהעלה את מחירי החמאה בעולם ושופרסל גילתה שהייבוא במחיר המפוקח הפך ללא משתלם. מהסיבה הזאת, שופרסל, כמו טרה, בחרה להפסיק למכור חמאה בישראל. סגירת המותג הפרטי של שופרסל צמצמה את כמות החמאה בעוד 5 אחוזים מהשוק (298 טון) ובממקביל גם הייבוא של חמאת וילי פוד הצטמצם.
אז מה פיקוח המחירים כן הצליח להשיג? מצאנו את עצמנו במצב המוזר שבו הממשלה גורמת לכך שרק מונופול החמאה המקומי, תנובה, מצליח לספק לשוק המקומי חמאה. הניסיון של הממשלה לקבוע מחיר נמוך שישרת את הציבור הוביל לכך שקשיים טכניים בייצור חמאה בחברת תנובה הובילו לזה שכולנו תלויים רק בחברה אחת בלבד, שזוכה בכל השוק, לא בגלל מוצר מעולה שיש לה, אלא כי היא היחידה שמצליחה לשרוד תחת הדרישות הלא הגיוניות של הממשלה. במקביל, הממשלה, במו ידיה, הובילה לסגירת הפעילות של טרה ושופרסל ולצמצום היבוא של וילי פוד. המשמעות היא שבמקום שנקבל חמאה במחיר זול, אנחנו לא מקבלים חמאה בכלל וכל השוק נשלט על ידי מונופול.
אז מה עושות מדינות אחרות? הן מייבאות. למרות שצרפת אחראית על 6.1 אחוזים מייצוא החמאה העולמי, היא גם מייבאת 12 אחוזים מהחמאה בעולם. באותו ואופן למרות שהולנד היא יצואנית החמאה הגדולה בעולם (16 אחוזים מהייצוא העולמי), במקביל היא גם מייבאת אליה 7.4 אחוזים מהחמאה בעולם. סין לדוגמה לא מייצאת חמאה בכלל אבל מייבאת 80 אחוזים מהחמאה שלה מניו זילנד וככה גם ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.
המציאות הקיימת היא שמחיר החמאה המפוקח פשוט נמוך מידי. כדי לפתור את הבעיה נאלץ לשלם קצת יותר על חמאה אבל המשמעות היא שנקבל מגוון הרבה יותר גדול של מוצרי חמאה, איכות הרבה יותר גבוהה, לא נהיה תלויים רק בחברת תנובה וכמובן שאם נסיר את חסמי הייבוא נוכל לקבל גיבוי מעשרות מדינות אירופאיות שמייצאות חמאה. עדיף לכולנו כמות גדולה של חמאה במחיר יותר גבוה, ממדפים ריקים של חמאה שאף אחד לא באמת מייצר.
הערה: כמו שסיפרתי בפוסט ביום שישי, משרד הבריאות ביטל רגולציה מזיקה וכעת לראשונה מאפשר למאפיות קטנות לאפות מאפים טריים במרכז העיר ולא באזור תעשייה. סביר להניח שהרגולציה תגדיל את הביקוש לחמאה ובלי פתיחה של השוק יכול להיות שהמאפיות עדיין יתקשו להתרחק מהמרגרינה או שיצטרכו הרבה מאוד כסף כדי לקבל את החמאה שכן זמינה.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת – פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
הומאיגד – העשרה פיננסית לצעירים – http://www.homygod.org
***
לפוסטים נוספים בנושא פיקוח מחירים:
http://bit.ly/2VU3Xbm
ניתוח שוק החמאה הישראלי:
http://bit.ly/2x8XCxY
הכתבה של ימית זומר ב-Ynet על הפסקת ייבוא החמאה של שופרסל:
http://bit.ly/2Y4gQ3w
הכתבה של ימית זומר ב-Ynet על המחסור העדכני של החמאה:
http://bit.ly/2IZrYbJ