הערה: פוסט זה לא מהווה ייעוץ השקעות בשום צורה וכל שימוש במידע הוא על אחריותכם האישית
בחודשים האחרונים, מאז שהתחלנו להתמודד עם מגפת הקורונה ברחבי העולם, מחיר הזהב בעולם זינק בצורה משמעותית. בתחילת חודש מרץ מחיר הזהב נפל בדיוק כמו המניות אבל מהר מאוד המחיר חזר לעצמו ומאז אנחנו יכולים לראות איך המחיר גדל מ-54 אלף דולר לפני הקורונה לשיא של כל הזמנים בגובה של 65 אלף דולר דולר לקילוגרם של זהב. הבעיה היא ששינויים קיצוניים במחיר ללא סיבה ברורה, גם אם הם חיוביים, יכולים להצביע על רמת סיכון גבוהה שקיימת בשוק וזה יכול לפגוע בתדמית הזהב בתור כלי שאמור לייצר יציבות וגיבוי בתקופה של משבר כלכלי.
כמו שמסבירה הכתבה של Wall Street Journal, כדי להבין את שוק הזהב אנחנו צריכים לפתוח בלהבין מה משפיע על המחיר של הזהב בתור סחורה. מחיר הזהב מושפע מעלויות כריית זהב, עיבוד שלו, שינוע ומכירה. כריית זהב מתרחשת בכל יבשת על כדור הארץ למעט אנטרקטיקה ויצרניות הזהב הגדולות בעולם הן רוסיה, סין ואוסטרליה. סך הכרייה העולמית מגיעה ל-2,500-3,000 טון של זהב בכל שנה.
לאחר כריית הזהב הגולמי מפעלים ברחבי העולם מעבדים את התוצרת והופכים אותה למטילי זהב, מטבעות ותכשיטים ולאחר מכן הזהב נשלח אל מקומות רבים בעולם שחלקם הם כספות ענק כמו אלו ששייכים לבנק של אנגליה שמחזיק 400 אלף מטילי זהב בשווי של 260 מיליארד דולר והמסחר בזהב שיושב בכספות הללו משפיע על מחיר הזהב בעולם כולו. המקום היחיד שמתחרה בבנק של אנגליה הוא הבנק המרכזי של ארצות הברית שמחזיק בכמות הזהב הפיזית הגדולה ביותר בעולם. בנוסף, קיימות כספות נוספות בעולם שמאפשרות למשקיעים לקנות בעלות על חלק מסוים בזהב שנמצא אצלן ויש גם סוחרי זהב פיזי שמוכרים בצורה פרטית מטילי זהב ומטבעות זהב.
במקביל למסחר הפיזי בזהב קיים גם מסחר בחוזים עתידיים בזהב שהמשמעות שלהם היא שמי שמחזיק בנייר הערך מתחייב לקנות כמות זהב מסוימת בתמורה למחיר שנקבע מראש. בניירות הערך הללו ניתן לסחור ויש להם מחיר בפני עצמו ולרוב מדובר בעסקה לקניה של 2.83 ק"ג זהב במחיר של כ-200 אלף דולר. כרגע החוזים העתידיים בזהב שיש בהם הכי הרבה מסחר הם אלו של חודש דצמבר כי יש ציפייה שנראה התפתחויות חיוביות בנוגע למחלת הקורונה ובנוסף נהיה אחרי הבחירות לנשיאות ארצות הברית שרבים חוששים מההשפעה שלהם על השווקים בארצות הברית.
קיימות סיבות נוספות לשינויים במחיר הזהב. בחודש מרץ מכרות, מפעלי עיבוד וחברות תעופה החלו לסגור את הפעילות שלהם ומשקיעים רבים בעולם החלו לחשוש מכך שהמערכת העולמית למסחר בזהב תשבר וייווצר מחסור חמור במתכת. בנוסף רבים בעולם מאמינים שמדובר במוצר שמהווה אלטרנטיבה שמגנה מפני אינפלציה שעלולה להיווצר מהדפסת כסף ממשלתית. הבעיה היא שאם האינפלציה והסיכונים לא יתממשו קיים סיכוי טוב לירידת מחירים שתתאים את עצמה לתוצאות בשטח מה שיכול לאכזב רבים שרצים אל הזהב בתור גיבוי בתקופות של משבר.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושאי השקעות:
http://bit.ly/2HXwI0X
לכתבה המלאה של Wall Street Journal:
https://youtu.be/qOpzs7IP51U