אם תעשו טיול בארצות הברית ותעברו בין מלונות שונים, סביר להניח שתוכלו למצוא ספר תנ"ך נגיש ברוב בתי המלון שתבחרו לישון בהם. מדובר בתופעה כל כך רחבה שסרטים כמו משימה בלתי אפשרית ואפילו הביטלס התייחסו אליה. הפופולריות מעלה את השאלה מי בדיוק אחראי על חלוקת הספרים ומי משלם עליה? התשובה היא שמדובר בארגון בשם Gideon International שאחראי על הפצה של לא פחות מאשר 2.4 מיליארד ספרי תנ"ך בעולם אבל הסיפור של הארגון מחזיר אותנו מאה שנים אחורה לשוק עבודה שונה לחלוטין.
כמו שמסבירה הכתבה של Cheddar, אם נבחן את אחוז המאמינים הדתיים בארצות הברית לפי מדינות נגלה שברוב המדינות מספר האנשים הדתיים עומד על כ-50 אחוזים עם מדינות מסוימות שיש בהן גם 77 אחוזי מאמינים ובאחרות 34 אחוזי מאמינים. מדובר באחוזים לא קטנים אבל גם ביניהם יש אנשים שמאמינים בדתות אחרות. לעומת המספרים האלו, כשחלוקת ספרי התנ"ך בבתי המלון החלה 90 אחוזים מתושבי ארצות הברית היו נוצרים אדוקים ולכן גם הצורך והביקוש לספרי תנ"ך היה הרבה יותר גדול.
בתחילת המאה ה-20 שוק העבודה האמריקאי כלל הרבה מאוד אנשי מכירות שהתרחקו מביתם במהלך השבוע וישנו בבתי מלון חמישה מתוך שבעה ימים. אותם אנשי מכירות הפכו את חדרי המלון לביתם הזמני. אחד מאותם אנשי מכירות היה ג'ון ניקולסון. ב-14 בספטמבר, 1898, ניקולסון הגיע אל בית מלון בשיקגו שהתגלה להיות מלא במיוחד ופקיד הקבלה הציע לו לחלוק חדר עם שותף בשם סמואל אי. היל.
השניים מצאו שפה משותפת, חלקו את התשוקה שלהם לדת הנוצרית והחליטו להקים ארגון שיפיץ נצרות ברחבי ארצות הברית. שנה לאחר שנפגשו השניים צירפו חבר שלישי, אדם בשם וויליאם נייטס, וניסו לארגן מפגש עבור אנשי מכירות נוצרים. אף אחד לא באמת הגיע אל המפגש והשלושה החליטו לשנות את שם הארגון לGideon על שם גדעון בן יואש שהיה השופט החמישי ששפט בתקופת השופטים. בזכות התמדה, שיווק וגיוס אגרסיבי השלושה הצליחו לגדיל את הארגון אבל בשלב הזה לא עסקו כלל בחלוקה של ספרי תנ"ך.
בשנת 1907 אחד ממנהלי הארגון ביצע נסיעת עבודה אל לונדון ושם, בבית המלון, הוא מצא ספר תנ"ך נגיש שאחד מהארגונים הנוצריים בעיר השאיר בחדר המלון. הוא החליט לקנות את ספר התנך וכשחזר אל ארצות הברית הצליח לשכנע את הארגון שחלוקת ספרי תנ"ך בבתי מלון צריכה להיות הפעילות המרכזית והחשובה ביותר שלו.
מאז אותה החלטה, הפעילות המרכזית של Gideon International הייתה חלוקת ספרי תנ"ך למלונות ובשנה האחרונה הארגון חילק 81 מיליון ספרי תנ"ך ב-200 מדינות שונות בעולם. הארגון עוקב אחרי בתי מלון חדשים שנפתחים, יוצרים קשר עם הבעלים, מעניקים ספר תנ"ך חגיגי בטקס שמתרחש במלון ומעבירים לידי הבעלים מספיק ספרים כדי לחלק בכל אחד מהחדרים. כל זה נעשה בחינם על חשבון תרומות שהארגון מקבל. חשוב לציין שהארגון לא מתמקד רק בבתי מלון ומחלק ספרי תנ"ך גם לבתי חולים, בסיסים צבאיים ובתי כלא.
למרות הפופולריות שלו ולמרות שבתי המלון לא משלמים כלום על ספרי התנ"ך בשנים האחרונות ניתן לראות שרשתות רבות מעדיפות שלא לקבל את הספרים ולא להשאיר אותם בחדרים השונים. בחלק מבתי המלון הקטנים והמעוצבים, בעלי המלון מנסים לשדר חוויה מסוימת ללקוחות שמעדיפים שלא להכניס ספר תנ"ך שעלול לשבור את הפנטזיה שהמלון מנסה לייצר. רשתות כמו הילטון והייאט מאפשרים למנהל המלון המקומי להחליט האם לקחת ספר תנ"ך או לוותר עליו וזאת מתוך ההבנה שקהילות שונות בעולם יכולים להגיב אחרת אל ספר התנ"ך ובמקרים מסוימים יש לקוחות שמרגישים שהבחירה בספר התנ"ך על פני ספרים דתיים אחרים מפריעה להם. קיימות גם רשתות חדשות יותר שנמנעות באופן גורף מהכנסת ספרי תנ"ך ויש מי שמאפשר ללקוחות לבקש ספר דתי בהתאם לצרכים שלו. השינויים הללו הם הסיבה שאחוז המלונות עם ספרי תנ"ך צנח מ-84 אחוזים ל-65 אחוזים בלבד.
החלק שתפס אותי בסיפור על הארגון זאת העובדה שאם המטרה הייתה לחזק את הדת הנוצרית בזכות חלוקת ספרי תנ"ך בבירור הנתונים מראים שהשיטה לא רק שלא הגדילה את כמות המאמינים, אלא הארגון נאלץ להתמודד עם חוסר פופולריות של הדת הנוצרים. חלוקת מיליוני ספרי תנ"ך בעולם זה אמנם הישג ממש מרשים עבור ארגון נוצרי אבל ויכול להיות שהדת נשמרת בזכות הפעילות אבל בפועל הפלח הנוצרי בשוק הדתי רק הולך ומצטמצם ואולי הארגון צריך לחשוב מחדש על הכלים שבעזרתם הוא מקדם את המטרות שלו.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
ערוץ הטלגרם TradingIL למסחר בשוק ההון – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושא ארצות הברית:
http://bit.ly/2XGoOjU
לכתבה המלאה של Cheddar:
https://youtu.be/LMBiYJ6HOww
הארגון מחלק את הספרים גם כיום, כי מישהו (ההוצאה לאור) קרוב לארגון – מרוויח מזה הרבה מאד כסף. זה הרי ברור.
אגב, זה קיים כמובן בהרבה מאד בתי מלון באירופה. בגרמניה זה נמצא ברוב בתי המלון והפנסיונים.
מעבר לזה חשוב לציין, בדר"כ זה לא רק התנך שלנו כלומר הברית הישנה, אלא גם התנך שלהם- הברית החדשה.
בנוסף בהרבה מאד בתי מלון באירופה קיימת הגרסא של הברית הישנה בשפת המקור, עברית, בצד ימין, והגרסא בשפת המקום בצד שמאל כמו גרמנית, אנגלית, הונגרית וכו'. וזה באמת מדהים אותי, כי למעט ישראלים ויהודים, מי עוד קורא עברית???