זיוף כספים הוא לא תופעה חדשה והעונש על זיוף כסף היה חמור במיוחד לאורך ההיסטוריה. לדוגמה, בבריטניה של המאה ה-17 גברים שנתפסו מזייפים כסף הוצאו להורג בתלייה ונשים נשרפו למוות. אחת הסיבות למלחמה בכסף מזויף קשורה בשמירה על אמון הציבור בשטרות הכסף וסיבה נוספת היא כי זיופים בהיקף גדול יכולים ליצור אינפלציה ולשחוק את ערך הכסף.
לאורך מספר מלחמות בהיסטוריה היו ממשלות שניסו לפגוע באויב על ידי הכנסה של כמויות גדולות של כסף מזויף אל תוך הכלכלה שלו. לדוגמה, במהלך מלחמת העולם השנייה הממשלה הנאצית הדפיסה כמות גדולה מאוד של כסף בריטי במטרה לשחרר אותו בעזרת מטוסים על אדמת אנגליה – התוכנית לא יצאה לפועל אך היא בהחלט נבחנה.
מקרה נוסף של זיוף של שטרות בזמן מלחמה התרחש בזמן מלחמת האזרחים האמריקאית. באותן שנים שליש מכל שטרות הכסף במדינה היו מזויפים ומדינות האיחוד הזרימו כמויות גדולות של כסף מזויף על מנת להחליש את מדינות הקונפדרציה. כדי להתמודד עם השטרות המזויפים הנשיא אברהם לינקולן הקים את השירות החשאי.
האחריות על הדפסת השטרות האמריקאית עברה מספר גופים עד שלבסוף בשנת 1913 הגיעה לידי הבנק המרכזי של ארצות הברית. הבנק יצר עיצוב אחיד לכל השטרות והדבר הקשה על זייפני כספים ביצירה של שטרות מזויפים. האתגר החדש גרם לארגוני הפשע לגייס אמנים עם רגישות גבוהה לפרטים במטרה לזייף שטרות כסף. ברוב המקרים המשטרה הצליחה לזהות את השטרות ולעצור רבים מהזייפנים אבל היא אף פעם לא הצליחה לעצור את הפעילות לחלוטין.
במהלך שנות ה-80 התרחש שינוי גדול בתחום זיוף הכספים. באותה תקופה החלו לצוץ שטרות 100 דולר חדשים, הסופר שטרות, שכמעט ולא היה ניתן להבדיל בינם לבין דולרים אמיתיים. המשטרה החלה לחקור את התופעה והעלתה את ההשערה שאיכות ההדפסה יכלה להתרחש רק על ידי מדינה זרה. הדולרים האמריקאים הודפסו על נייר מיוחד שיוצר רק על ידי חברה אחת ושנרכשו רק על ידי לקוח אחד שהוא ממשלת ארצות הברית. מי שייצר את הסופר שטרות היה צריך גישה לציוד זהה. עד היום מקור השטרות נשאר לא ידוע אך ההשערות הן מזרח גרמניה, איראן או צפון קוריאה והיו מי שאפילו האשימו את ה-CIA עצמו.
במטרה להילחם בסופר שטרות, בשנת 1996 הבנק המרכזי של ארצות הברית השיק שטרות חדשים של 100 דולר. השטרות כללו מספר סימנים ייחודיים וקשים לזיוף כמו סימן מים, פס ביטחון, דיו שמחליף צבע בזוויות שונות, הולוגרמה ומיקרו הדפסות. למרות כל המאמצים, בזכות זמינות של מדפסות משוכללות וטכניקות דיגיטליות חדשות, סופר שטרות חדשים מצאו את עצמם זמינים בשוק תוך זמן קצר.
אדם אחד שהצליח לזייף את השטרות היה ארט וויליאמס. וויליאמס למד את אמנות הזיוף בשנת 1987, כשהיה בן 15, וזייפן אחר שהיה ידוע רק בכינוי "דה ווינצ'י". לאורך שנות ה-90 הוא פיתח את הטכניקה שלו בעזרת שילוב בין שיטות קלאסיות לזיוף השטרות לצד שיטות חדשות שהשתמשו בכלים דיגיטליים. לאורך השנים וויליאמס אסף מספר לקוחות נאמנים שקנו ממנו את השטרות המזויפים במחיר של 20 סנט לדולר.
כשוויליאמס השתחרר מהכלא בשנת 1996, חברה שלו הראתה לו את השטרות החדשים שהודפסו על ידי הממשלה ובלי לחשוב פעמיים וויליאמס החל לנסות לפצח את השיטה שתאפשר לו לזייף את השטרות. על ידי פיתוח שיטה חדשה ליצירת נייר בעל טקסטורה דומה לזאת של השטר האמיתי הוא הצליח לייצר תחושה דומה ולייצר פס ביטחון דומה לזה שקיים על השטרות המקוריים. לאחר זיוף השטרות הזוג החל להשתמש בהם בקניונים וחנויות ברחבי ארצות הברית ולקח הרבה זמן עד שנתפסו בגלל שהם דאגו לא לחזור לאותה חנות או עיר פעמיים.
במקביל לפעילות של וויליאמס, בתחילת שנות ה-2000 נערים אמריקאים ברחבי המדינה החלו לזהות את הפוטנציאל של המדפסת הביתית והחלו להדפיס שטרות מזויפים בבית. רוב ההדפסות היו מביכות מאוד והודפסו על נייר רגיל ולכן היה קל מאוד לזהות שמדובר בשטרות מזויפים. היו גם מי שהיו יותר מתוחכמים והדפיסו סכומי כסף גבוהים יותר על שטרות קיימים של סכומים נמוכים. בצורה הזאת הם קיבלו את הטקסטורה של נייר השטרות אבל הרוויחו סכום גדול יותר. עד שנת 2004, 40 אחוזים מהכסף המזויף בארצות הברית השתמש בשיטה של הדפסה ביתית.
היום בירת הזיופים העולמית היא פרו ומוכרים במדינה נאלצים להתמודד עם זיופים על בסיס יומיומי. ארגוני הפשע במדינה משתמשים בשיטות מתקדמות לזיוף של דולרים וההיפר אינפלציה של וונצואלה הפכה את שטרות הכסף חסרי הערך של המדינה לנייר נהדר להדפסת שטרות חדשים באיכות גבוהה. תהליך הזיוף כולל צוות של לפחות עשרה אנשים כשכל אחד מתמחה בחלק אחר בהדפסה והמומחים השונים לא יודעים מי עוד נמצא ביחד איתם בצוות. אחרי שהדולרים מוכנים הקרטלים מפיצים אותם לארגוני פשע ברחבי העולם. למרות כל הזיופים, 99.9 אחוזים מהשטרות האמריקאים בעולם הם אמיתיים וברגע ששטרות מזויפים מגיעים לבנק ונסרקים הם מושמדים ויוצאים מהמערכת. גם המומחים הגדולים בעולם לא יודעים לזייף ברמה שתעבור את הבדיקה של הבנקים.
כמו שניתן לראות הקרב בין זייפני הכספים לבין הרשויות הוא בלתי נגמר והופך למתקדם יותר ככל שהטכנולוגיות משתפרות והופכות לנגישות יותר. למרות זאת צריך לקחת בחשבון שרוב הכלכלה במדינות המערביות היא דיגיטלית ומתבצעת בעזרת אשראי או אפליקציות ורוב ההונאות מתמקדות במקומות הללו ולא בשטרות הפיזיים.
***
התמונה בפוסט שייכת לMarco Verch
https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת – פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
הומאיגד – העשרה פיננסית לצעירים – http://www.homygod.org
התורם Yam Mesicka וקבוצת הטלגרם "שיט טכנולוגי": https://t.me/shiftech
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
***
לכתבות נוספות בנושאי פשע:
http://bit.ly/2HADhZD
לכתבה המלאה של The Infographics Show:
https://youtu.be/j0ZhqStOwhc