בשנים האחרונות ניתן לראות עד כמה וועדי העובדים לא מפסיקים לסחוט את הממשלה בכל ארגון ומשרד אפשרי. אנחנו מקבלים שביתות איטלקיות ברכבת, פגיעה בשירותים קריטיים, רפורמות שלא ניתן לקדם וקושי בביצוע כל תהליך ארגוני הכי פשוט ומוצדק שרק ניתן לחשוב עליו. ראינו שביתות ברשות המיסים, במכסים, במשרד החינוך, במשרד החקלאות, בבנק ישראל, בבורסה וכמעט בכל ארגון שיש בו ועד עובדים. מתחילים מסחטנות, ממשיכים בסחטנות ומנצחים בסחטנות.
במצב כזה עולה השאלה למה ההנהלה לא נלחמת בצורה קשה יותר מול וועדי העובדים. דוח מבקר המדינה מגלה לנו חלק מהתשובה. בחלק מהגופים הממשלתיים יש ניגוד אינטרסים ברור כשרבים מהמנהלים בדרג הבינוני והבכיר הם גם חברי וועד שפועלים תוך קונפליקט בין האינטרס לייעל את הארגון ולבצע צעדים שעלולים להיות כואבים לעובדים לבין האינטרס להגן על העובדים בתור חבר וועד. החוק קובע שמצב כזה הוא לא תקין ושחברי הנהלה בכירים לא יוכלו להמשיך לתפקד בתור חברי וועד.
עד כמה המצב חמור? כמו שמסביר הפוסט המצוין של ארגון תחרות – התנועה לחירות בתעסוקה:
"1. רשות המיסים:
ברשות נמצאים 111 עובדים באגף המכס והמע"מ שהינם גם חברים בוועד, וגם נמצאים בתפקידים ניהוליים ומופקדים על 10 עובדים לפחות כל אחד. נוסף להם, עוד תשעה עובדים באגף מס הכנסה שחברים בוועד העובדים, ונמצאים בתפקידים ניהוליים בכירים.
2. דואר ישראל:
בחברת דואר ישראל נמצאים עשרות עובדים בתפקידי ניהול (חלקם בכירים מאוד) אשר מכהנים במקביל כחברי ועד העובדים.
ביניהם תמצאו מנהלים הממונים על עשרות עובדים, מנהלים בתחומי ניהול משאבי אנוש, וכן מנהלים המופקדים על מערכי דואר קריטיים שבליבת פעילות המשרד, בלעדיהם דואר ישראל לא יכול לפעול.
3. משרד התחבורה:
באפריל 2018 היו בוועד עובדי המשרד כ-19 עובדים בתפקידים בכירים מאוד, מצב שעלול להעמיד אותם בניגוד עניינים חריף שכמובן ישפיע על אופן קבלת ההחלטות שיקבלו.
המבקר נמנע מלציין את שמם, אך בין תפקידים בכירים אלו נמנים מנהל אגף, שישה ראשי ענפים, סגנית מנהלת תחום וממונה פניות ציבור רישוי רכב ונהיגה.
היה מקרה אחד ספציפי וחמור במיוחד של ניגוד עניינים במשרד התחבורה, כאשר מנהלת *תחום משכורות* באגף כספים במשרד, שנבחרה בפב' 2017 לכהן כחברת ועד, פרשה מכהונתה בדצמבר 2017.
הפרישה שלה הגיעה על רקע אותו ניגוד עניינים חריף שלא אפשר לה להמשיך בכהונתה כחברת וועד, ומשרד התחבורה נדרש לקבוע בעניינה בתכיפות.
סמנכ"ל בכיר למינהל והון אנושי במשרד התחבורה, השיב לפניית מבקר המדינה מאוקטובר 2018, ואמר כי הוא 'לא בדק את סוגיית כהונתם של חברי הוועדים (פרט לאותה מנהלת מתחום המשכורות), וזאת גם משום שהסתדרות העובדים הארצית אישרה את בחירתם'"
כמו שינתן להבין מדוח המבקר ומהסיכום של ארגון תחרות, אין אנו יכולים לצפות שההנהלה תנהל משא ומתן רציני מול הוועד ברשות המיסים או ברשות שדות התעופה כשאנשים בכירים בארגון מייצגים את העובדים וחלק מההסתדרות. חשוב לציין שהדבר גם עובד הפוך ועלול לפגוע באינטרס של העובדים ולפתוח פתח לפגיעה בהם. המקרים שאנחנו רואים הם מהסוג שבו הוועד מנצח אבל ניגוד האינטרסים לא אמור להתקיים באף צורה.
הפרסום של דוח מבקר המדינה הוא חשוב מאוד וכדאי מאוד לטפל בליקויים בצורה המהירה ביותר. עובדים בכירים בהנהלה שהם גם חברי וועד, חייבים לבחור באחד מהתפקידים. עד שהקונפליקט לא נפתר הם חייבים לעצור מלבצע את תפקידם. מדובר במחדל עצום שנמשך שנים ארוכות ומנוגד לחוק שבבירור נוצר על מנת למנוע מצבים כאלו.
***
התמונה בפוסט שייכת לdr. avishai teicher
https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Avi1111
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
***
לכתבות נוספות בנושאי מבקר המדינה:
https://bit.ly/2WLJCrR
לדוח מבקר המדינה המלא:
https://bit.ly/2UFftbc
לפוסט המלא של ארגון תחרות:
https://bit.ly/33RLh0G