המחיר של שמן ארגן יכול להגיע ליותר מ-1000 ₪ לליטר והוא נחשב לשמן היקר ביותר בעולם. למרות שהוא הפך לשוק ששווה יותר ממיליארד דולר, לפני כשני עשורים ניתן היה למצוא את השמן רק בכפרים מבודדים במרוקו ובמחירים נמוכים. באותן שנים כמעט ולא היה יצוא של השמן למדינות אחרות. אז מה השתנה?
כמו שמסבירה הכתבה של Business Insider, שמן ארגן משמש בעיקר למוצרי קוסמטיקה יקרים ולבישול חלק מהמאכלים במטבח המרוקאי. השמן עצמו מגיע מגלעין פרי עץ הארגן שגדל ברצועה חצי מדברית בין החוף וערי אטלס ומשמש את תושבי האזור כבר אלפי שנים. תהליך הייצור של השמן הוא ידני והוא כולל איסוף של פרי הארגן רק כשהוא נופל בעצמו מהעץ אל הקרקע, לאחר האיסוף הפרי מיובש בשמש ולאחר מכן חותכים אותו על מנת להוציא ממנו את האגוז שבו נמצאת הליבה שממנה מייצרים את השמן. את האגוז צריך לפצח בטכניקה עדינה שלא תפגע בהפקת השמן והליבה עוברת תהליך של טחינה ידנית שמפיקה את השמן. על מנת לייצר ליטר של שמן נדרשים כ-40 ק"ג של פרי או 20 ק"ג של אגוזים. למרות שהיום יש שימוש במכונות שיכולות להפיק את שמן הארגן בצורה מהירה, רוב התהליך הוא ידני ובממוצע נדרשות כ-24 שעות על מנת לייצר ליטר אחד של שמן מההתחלה ועד הסוף.
את הפירות שעוטפים את האגוז לא זורקים אלא משתמשים בהם על מנת להאכיל עיזים באזור שקשורות ישירות לצמיחה של עץ הארגן. בעבר העיזים הללו היו אוכלות את פירות הארגן ולאחר מכן תושבי האזור היו אוספים את האגוזים מתוך הצואה שלהם ומשתמשים בהם להכנת השמן. הבעיה בשיטה הזאת, מעבר להתעסקות בקקי של עיזים, היא שבמידה והעז סובלת בריאותיות הדבר יכול להשפיע לרעה על איכות השמן ולכן עם הזמן וויתרו על צורת הייצור הזאת.
בעבר נשים מרוקאיות ייצרו את שמן הארגן בעיקר עבור בישול והיה ניתן לקנות את השמן במחיר של 3 דולר לליטר בצידי הדרך במרוקו. עם השנים החלו לשים לב שעור הידיים של הנשים שמפיקות את השמן הוא חלק ורך ובסוף שנות ה-80 כימאית בשם זובידה שרוף החלה לחקור את השפעת השמן על העור כחלק מעבודת הדוקטורט שלה. באותן שנים היה חשש שהעצים יכחדו ושרוף קיוותה שממצאי המחקר יוכלו לשנות את המצב.
בעקבות גילוי ההשפעות החיוביות של השמן, זובידה שרוף יצרה מודל כלכלי שיאפשר לנשים שעוסקות בייצור השמן להרוויח מההשפעות שלו ובנתה קואופרטיב במטרה לאחד בין היצרניות הנפרדות ולייצר את השמן בשיתוף פעולה שיהפוך את העסק לכלכלי, בינלאומי ותוך בניית שיווק סביב התכונות החיוביות שלו.
היום עץ הארגן נקרא עץ החיים ועל פי הערכות הוא אחראי על 90 אחוזים מהכלכלה באזור שבו הוא גדל במרוקו. בזכות הערך הכלכלי שלו העץ כבר לא נמצא בסכנת הכחדה, הוא מהווה מקור הכנסה לתושבי האזור והשמן שמופק ממנו מיוצא למדינות רבות בעולם. תוך 20 שנים הביקוש לשמן ארגן גדל מייצור כמעט אפסי ל-4,000 טון בשנת 2019 ועד 2025 מרוקו מקווה לייצא לעולם 10 אלף טון. מדובר בעץ שמספק היום קרוב ל-3 מיליון משרות בתעשיות שונות.
למרות התדמית החיובית, בסופו של דבר הנשים שמייצרות את השמן מרוויחות כ-220 דולר בחודש בלבד ויצרנים רבים עוברים לשיטות ייצור אוטומטיות שמצליחות לצמצם את עלות ייצור השמן ל-22 דולר לליטר. בנוסף קיימים יצרנים שמוהלים את השמן עם כימיקלים שונים אך מוכרים את התמהיל בתור שמן ארגן טהור. הייצור של השמן עצמו התרחב למקומות נוספים בעולם שהכניסו תחרות לקהילה המרוקאית וניתן למצוא יצרנים גם באלג'יריה ואפילו כאן אצלנו בנגב. יכול מאוד להיות שבזכות תהליכי ייצור מתקדמים יותר, תחרות בינלאומית והיצע גדל, נמצא את עצמנו בנקודת שיוויון חדשה שתקטין את מחיר שמן הארגן ותחזיר אותו להיות הרבה יותר נגיש לציבור הרחב.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק ">http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט ">http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק ">http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
אביב לוי – מפתח תוכנה המתמחה במערכות מידע מבוססות web ואפליקציות – ">https://avivlevi.m
טופנדה – סוכנות בוטיק לשיווק חברות סטארטאפ ואפליקציות ">http://bit.ly/topanda-co-il
***
לפוסטים נוספים בנושאי עסקים:
">http://bit.ly/2I2pmLa
לכתבה המלאה של Business Insider:
">https://youtu.be/nMQOSj2MkxU