בשנים האחרונות ניתן למצוא תנועות חברתיות רבות אשר יוצאות במחאה נגד חברות התעופה, דורשות צמצום של הטיסות בעולם ופועלות ברשתות ובשטח על מנת לגרום לאנשים לטוס פחות. הסיבה המרכזית לביקורת קשורה לכך שתעשיית התעופה אחראית על 2.5 אחוזים מכל פליטות הפחמן בשנת 2018 ולמרות שמדובר באחוז שנראה קטן, התפתחות ברמת החיים במדינות שבעבר היו עניות מאוד, הוזלה של מחירי הטיסות ופיתוחים טכנולוגיים, מובילים לכך שבעשורים הקרובים התעשייה צפויה לשלש את עצמה.
כמו שמסבירה הכתבה של CNBC, המדינות שאחראיות על פליטת הפחמן הגדולה ביותר בתחום התעופה הן ארצות הברית, סין, בריטניה, יפן וגרמניה. בהסתכלות רחבה 10 המדינות שפולטות הכי הרבה פחמן בטיסות אחראיות ביחד על 60 אחוזים מסך פליטות הפחמן בתעשייה.
בגלל ביקורת הצרכנים ניתן לראות שבשנים האחרונות תעשיית התעופה התחילה לנקוט בצעדים שונים לצמצום פליטות הפחמן וזאת חרף העובדה שמדובר באתגר לא פשוט בכלל. מספר חברות כבר החלו להשתמש בדלק צמחי אשר מצמצם בצורה משמעותית את פליטת הפחמן אבל למרות שמדובר בשיפור מדובר באחוז זניח מאוד מהמטוסים באוויר. שיפור משמעותי יותר וכזה שרבים מתעלמים ממנו כשחושבים על איכות הסביבה הוא שימור ביעילות.
בשנים האחרונות חברות המטוסים מחפשות דרכים לצמצום פליטות הפחמן בצורה של התייעלות. בשונה מצעדים אחרים מדובר בתמריץ סביבתי שמשתלב בצורה טובה עם תמריץ כלכלי. עבור חברת תעופה, שימוש יעיל יותר בדלק לא רק מצמצם את ההשפעה על הסביבה אלא מצמצם גם את הוצאות הדלק היקרות שכל טיסה דורשת ומאפשר לחברות להתחרות בצורה טובה יותר בשוק. זאת אחת הסיבות שחברות לואו-קוסט רבות מחזיקות בצי מטוסים חדש ועדכני שכל מטרתו היא להוזיל את עלות הטיסה למינימום.
פתרונות אחרים שניתן למצוא הם כלי טיס חשמליים או היברידיים. האתגר הגדול בפתרון הזה קשור למשקל הסוללות ולגודל המטוסים שבשלב הזה יכולים להיות רק מטוסים קטנים שטסים למרחקים קצרים יחסית ומהווים חלק קטן יחסית מהבעיה של התעשייה. יכול להיות שנראה את התעשייה מתפתחת אבל לפחות בשנים הקרובות סביר להניח שהישועה לא תגיע ממנה.
דרך נוספת שיכולה להשפיע על התעשייה הן בחירות הצרכנים. לפי בדיקה שבוצעה על ידי Atmofair, ארגון גרמני ללא מטרת רווח, כיום אין אף חברת תעופה שזכתה לציון הגבוה והירוק ביותר מבחינת פליטת הפחמן. עם זאת חברות התעופה היעילות ביותר כוללות את TUI Airways הבריטית, Latam Airlines הברזילאית, West Air הסינית, Tui Fly הגרמנית ו-Transavia הצרפתית. מדובר בחברות שדורגו לפי יעילות המטוסים בשימוש ולפי כמות הנוסעים בכל טיסה ולכן חברות אשר טסות במטוסים יעילים שמלאים עד אפס מקום באופן עקבי יזכו בדירוג גבוה.
ארגון התעופה העולמי הכריז על מטרה שלא להגדיל את פליטת הפחמן של התעשייה אחרי שנת 2020 ולהתחיל ולהקטין אותה עד שנת 2050. בנוסף מדינות מערביות רבות חתמו על הסכם שידרוש שהתעשייה תשקיע באנרגיות ירוקות ובפרויקטים שמקטינים את פליטת הפחמן משנת 2027. הבעיה היא שקשה לדעת כמה הפרויקטים הללו סתם ישרפו כסף וכמה יתרמו באמת וגם קשה להתעלם מכך שמדינות מתפתחות כמו סין והודו, כאלו שכוללות תעשיות תעופה גדולות מאוד, לא לוקחות חלק בהתחייבות.
נושא פליטות הפחמן וההשפעה על ההתחממות הגלובלית מעלה שאלות רבות. יש מי שטוענים שצריך סבלנות כי לצעדים קיצוניים יש השפעות כלכליות חמורות שעלולות ליצור יותר זנק מתועלת. אחרים טוענים שהצעדים הקיימים לא מספיק חדים ומהמרים על העתיד שלנו על כדור הארץ. מדובר בדיון מורכב שאין עליו תשובות פשוטות כשהוא מגיע לצעדי מדיניות, מדובר גם בדיון לא פשוט מול מדינות מתפתחות שמעדיפות להשקיע בהתפתחות מהירה ולא לחשוב על השפעות סביבתיות שיותר מידי יקרות להן בשלב שבו הן נמצאות.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת – פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם Yam Mesicka וקבוצת הטלגרם "שיט טכנולוגי": https://t.me/shiftech
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
***
לכתבה המלאה של CNBC:
https://youtu.be/gJ1t993-vw0
לכתבות נוספות תעופה:
http://bit.ly/2KTGq9v