למרות שנראה שתקופת הקולוניאליזם נמצאת הרבה מאחורינו, לא רבים יודעים שגם היום לצרפת יש השפעה עצומה על יבשת אפריקה. השפה המדוברת ברוב המדינות שמדרום לסהרה היא צרפתית, צרפת הייתה מעורבת בצורה ישירה בכל מלחמה גדולה ביבשת והמטבע המקומי של רבות ממדינות אפריקה קשור בצורה ישירה ליורו בגלל שלפני כן היה קשור לשווי הפרנק הצרפתי, וכך למרות שכל המדינות האפריקאיות עצמאיות, צרפת מחזיקה בהשפעה אדירה על הקולוניות לשעבר שלה.
למרות שהיה אפשר לחשוב שצרפת תרוויח מאוד מהכוח שלה באפריקה, בפועל בעשור האחרון המסחר של צרפת מול מדינות אפריקה הצטמצם מ-10 אחוזים ל-4.7 אחוזים. המדינות האפריקאיות שממשלת צרפת מזרימה אליהם מיליארדים בכל שנה כמעט ולא התפתחו כלכלית ורמת החיים בהן עדיין מאוד נמוכה. הנתון הזה אפילו יותר מפתיע כשלוקחים בחשבון שחצי מכל הכלכלות בעלות הצמיחה הגדולה ביותר בעולם נמצאות ביבשת אפריקה.
כדי להבין את ההתנהלות הצרפתית כדאי להסתכל ההיסטוריה של צרפת באזור. אחרי מלחמת העולם השנייה, כשקולוניות אפריקאיות החלו להשתחרר ממדינות כמו איטליה, ספרד או אנגליה, לא כולן זכו לאותו היחס. ספרד ואיטליה וויתרו בקלות על הקולוניות שלהן ופשוט נתנו למדינות הצעירות להתנהל בצורה חופשית. לעומתן, נשיא צרפת, שארל דה גול, לא וויתר בקלות ולמרות שצרפת לא יכלה להרשות לעצמה להחזיק מושבות זרות שעולות המון כסף הוא החליט לתמוך רשמית בכל אחת מהממשלות החדשות שקמו. לדוגמה צרפת תמכה בהפיכה הצבאית של גבון, שמאז, במשך 40 שנים, נשלטת על ידי דיקטטורה נוראית. בזכות התמיכה, צרפת היא ספקית הנשק הגדולה של הדיקטטורה, זוכה לתמיכה קבועה מגבון במדיניות החוץ שלה ומרוויחה אספקה קבועה של אורניום עבור תחנות הכוח הגרעיניות שלה. צרפת גם התערבה בפוליטיקה של חוף השנהב ועזרה בהפיכה שהתרחשה במדינה בשנת 2011, בתמורה חוף השנהב היא ספקית הקקאו והקפה הגדולה של צרפת. השפעה גדולה נוספת של צרפת היא על המטבעות המקומיים באפריקה. 12 מדינות אפריקאיות משתמשות במטבע בשם CFA Franc שהיחס בינו לבין המטבע הצרפתי הוא קבוע. מאחר שצרפת עברה ליורו ערך המטבעות משתנה בהתאם לתנודתיות של היורו.
כשמסתכלים על ההשקעות הצרפתיות במדינות האפריקאיות ניתן לראות שכולן הופנו למכירה של נשק או יצוא של משאבי טבע. צרפת לא השקיע בהקמה של עסקים, מפעלים או חיזוק התשתיות ולכן גם ברור למה המדינות האפריקאיות שנשארו תחת השפעתה זוכות באופן קבוע לרמת חיים נמוכה.
בזמן שצרפת מתקשה מאוד באפריקה, המדינה שמצליחה בגדול היא סין. בזכות השקעות סיניות ביבשת, מדינות רבות כמו אתיופיה הפכו למובילות בתעשייה העולמית, כמו לדוגמה בטקסטיל, וראו איך רמת החיים של התושבים שלהם צומחת בצורה חסרת תקדים. מבחינת סין שיפור רמת החיים באפריקה פתחה בפני החברות הסיניות שווקים חדשים שלפני כן לא יכלו להרשות לעצמם קניה של מוצרים. בשורה התחתונה בזמן שצרפת השקיעה בטנקים וחיילים, סין השקיעה בעסקים ותשתיות.
דוגמה אחת להשקעות הסיניות ניתן למצוא בחברת Huajian הסינית שמייצרת נעליים עבור מותגים כמו Calvin Klein או Guess, בשונה ממה שאפשר לדמיין המפעל הגדול ביותר של החברה לא נמצא בסין אלא דווקא בבירת אתיופיה. חברה סינית אחרת העבירה את יצור הקרמיקה שלה לקניה ולא חסרות דוגמאות בעשרות מדינות אפריקאיות אחרו. בגלל שרמת החיים בסין גדלה, המשכורות של העובדים הסיניים גדלו גם כן ולכן סין לא יכלה להרשות לעצמה להמשיך להיות המפעל הזול של העולם. כדי להתמודד עם הבעיה, החברות הסיניות, בגיבוי של הממשלה הסינית, החלו לחפש מקומות חדשים עם כוח אדם זול ואפריקה היא המקום המושלם. בזמן הזה הכלכלה הסינית מתחילה לעבור תהליך של שינוי ומעבר ממפעלים וייצור לתחום השירותים. בזמן שארצות הברית מתלוננת שכוח עבודה זול גונב את עבודות המפעלים שלה לסין בפועל אפריקה גונבת עבודות משוק העבודה הסיני.
הדבר שיכול להפתיע בהשקעות הסיניות היא העובדה שהחברות לא מייצרות באפריקה רק כדי למכור מוצרים יקרים למדינות מערביות עשירות. חברות סלולר וכבלים סיניות שברו את השווקים הסגורים, הורידו את המחירים ב-90 אחוזים והצליחו לספק מכשירי פלאפון זולים ושירותי טלוויזיה לכל משפחה ממוצעת. בזכות חברת Huawei אחוז משתמשי הפלאפון בקניה זהה לאחוז משתמשי הסלולר באירופה. בנוסף לכך סין משקיעה סכומי עתק בתשתיות תחבורה, חשמל ונמלים ביבשת האפריקאית. אזרחי האפריקאי הממוצע רואה את ההשפעה הסינית החיובית על חייו והוא מרוצה מאוד מכך.
בגלל ההשפעה הצרפתית הגדולה בחלק ממדינות אפריקה, דווקא אליהן ההשקעות הסיניות לא הגיעו. למרות זאת לצרפת יש הזדמנות. בגלל שבמדינות הללו יש משטרים פוליטיים מושחתים ולא יציבים לצרפת יש יתרון שיכול להפוך אותה למתווכת בין ממשלת סין לממשלות האפריקאיות החלשות. כבר היום מנואל מקרון, נשיא צרפת, פועל לשינוי הגישה והוא מתחיל לפתוח את המדינות לעסקים הסיניים בתמורה לאחוז מהרווחים. למרות שמדובר בכיוון חיובי בכל זאת אי אפשר להתעלם מכך מההשפעה הצרפתית והתמיכה שלה בדיקטטורים מושחתים שמשרתים את האינטרס הצרפתי פוגע מאוד בחיי המדינות העניות ביותר בעולם. בשלב הזה כניסה סינית ללא תיווך צרפתי נשמעת כמו אופציה הרבה יותר טובה.
לכתבה המלאה של VisualPolitik:
https://youtu.be/rY8pCRSBd_o