כשאנחנו חושבים על מדינות עניות כמו הודו, בנגלדש, ניגריה, זימבבואה ורבות אחרות אנחנו חושבים על אוכלוסייה גדולה ולא משכילה שהילדים שלה לא לוקחים חלק במערכת ההשכלה, מדינות שדורשות תקציבים גדולים כדי להשתקם כי האוכלוסיות שלהן לא יכולות לדאוג לעצמן ומדינות שרק העשירים ביותר בהן יכולים להרשות לעצמם לשלוח את הילדים שלהם לבתי ספר פרטיים שמספקים להם השכלה איכותית שמאפשרת להם לדאוג לעתיד טוב יותר עבור עצמם. עד לאחרונה התפיסה הזאת השתרשה עמוק מאוד לא רק אצל הציבור הרחב אלא גם אצל ארגונים בינלאומיים גדולים שכל מטרתם היא לפתור את בעיית ההשכלה במדינות עולם שלישי. בפועל, כמו שמתאר החוקר ג'יימס טולי בספרו "העץ היפה", המציאות בשטח שונה מהותית ולשוק החופשי יש תפקיד חשוב מאוד בהשכלה של האנשים העניים ביותר בעולם.
ג'יימס טולי החל את המסע שלו בהודו כשחקר איך ניתן לשפר את מערכת ההשכלה עבור העניים ביותר במדינה. לגמרי במקרה הוא נתקל בבית ספר פרטי לחלוטין שמספק השכלה להורים עניים מאוד שמוכנים לשלם כסף בכל חודש על מנת לממן לילדים שלהם השכלה. הדבר הזה העלה הרבה שאלות כמו "כמה בתי ספר פרטיים כאלה פועלים?", "למה הורים עניים לא מעדיפים את מערכת החינוך הציבורית שבחינם?", "מה עושים ילדים עניים שלא יכולים להרשות לעצמם את הלימודים?" ו-"באילו מדינות עניות אחרות ניתן למצוא בתי ספר פרטיים". התשובות שטולי גילה הן לא פחות מפורצות דרך וכאלו שמשנות לחלוטין את התפיסה כלפי מערכות חינוך ציבוריות.
הטיעון הראשון שג'יימס טולי שמע משרי חינוך ובכירים בתחום מסביב לעולם הוא ש-"בתי ספר פרטיים קיימים אבל משרתים רק את העשירים ביותר". אחרי שירד אל השטח וחיפש הוא גילה שבכל שכונת עוני בערים ובכפרים העניים בעולם ניתן למצוא בתי ספר פרטיים שגובים עמלות מההורים ומשרתים חלקים גדולים מאוד מהילדים באזור. הנתון הזה חשוב מאוד כי במקרים רבים ממשלות מדווחות שחלקים גדולים מהילדים במדינה לא זוכים להשכלה פשוט כי הם לא רשומים בבתי הספר הממשלתיים אבל מסתבר שאחוז מאוד גדול מהם פשוט פונה אל השוק החופשי.
אחרי שגילה שהתופעה רחבה היו מי שהעלו את הטענה השנייה שמשפחות עניות מונעות מסמלי סטטוס ושולחות את הילדים שלהם לבתי ספר רק כדי להראות שהן יכולות. אחרים העלו טענה נוספת שגם אם יש בתי ספר פרטיים מדובר בעסקים נצלניים שלא מביאים שום ערך נוסף ורק מנצלים הורים עניים כדי לעשות כסף. הטיעונים האלו העלו את השאלה "למה הורים בוחרים בבתי הספר הפרטיים כשיש להם גישה לבתי ספר ציבוריים בחינם?".
בחלק מהמקרים, כמו לדוגמה בסין, שהממשלה שלה מכחישה בכל תוקף שיש שוק פרטי לבתי ספר, הורים שגרים באזורים כפריים מרוחקים שולחים את הילדים לבתי ספר פרטיים פשוט כי אין אלטרנטיבה קרובה לאף בית ספר ציבורי. במדינות אחרות הורים, במיוחד הורים לבנות, לא רוצים שהן יבצעו מסעות מסוכנים אל בית הספר ומעדיפים את בתי הספר הפרטיים והבטוחים שזמינים ליד הבית.
עניין המרחק הוא סיבה אחת אבל לא העיקרית. סיבה נוספת, הרבה יותר חשובה, קשורה לכך שמורים בבתי ספר ציבוריים מאוגדים בארגוני עובדים שדואגים לספק ג'ובים למקורבים ומספקים חינוך גרוע בצורה בלתי רגילה לילדים. במדינות עניות קיימת בעיה אמתית של מורים שבכלל לא מגיעים ללמד, במקרים שהם כן מגיעים הם לא מלמדים שום דבר ואפילו ישנים בכיתה או עוסקים בעסקים אחרים מהצד. הורים מגלים שאין שום תועלת לשלוח את הילדים שלהם לבתי ספר ציבוריים שמבזבזים את הזמן של הילדים. ההורים גם יודעים שאין להם שום דרך לפטר מורים או להחליף בתי ספר כי כולם מוגנים בארגוני עובדים וחוקים שמגנים עליהם והפתרון היחיד הוא לחפש אלטרנטיבות במקומות אחרים. בגלל המצב החמור קמו אנשים פרטיים שרצו לפתור את הבעיה והחלו להקים בתי ספר פרטיים בכפרים והישובים שלהם במטרה לתת מענה הולם להורים שהילדים שלהם פשוט נשארים ללא השכלה. מדובר באלפי עסקים בכל מדינה ומיליוני הורים עניים שבוחרים לשלוח את הילדים שלהם למקומות שבאמת עוזרים לילדים שלהם ללמוד ולא מספקים ג'ובים לארגוני עובדים.
ג'יימס טולי חקר את מנהלי בתי הספר וגילה שלא מדובר בקפיטליסטים חמדנים במיוחד. עבור הורים עניים שלא מצליחים לעמוד בתשלומים המנהלים מספקים מענה בצורת דחיית תשלומים או עלות מופחתת. עבור יתומים מנהלים רבים מספקים הרשמות חינם על חשבונם. כשראיין הורים, טולי גילה גם שבתי הספר הציבוריים בחינם הם לא באמת כאלה כי בית הספר הציבורי דורש קניה של מדים יקרים עם תחילת השנה, דבר שלא כל ההורים העניים יכולים להרשות לעצמם. בנוסף בתי הספר דורשים כל מיני תשלומים נוספים ולא מספקים שום גמישות בתשלום. הורים רבים מספרים שבתי הספר הפרטיים מתגלים להיות זולים ונגישים יותר כלכלית לעניים מאשר בתי הספר החינמיים שמדינות כמו קניה התגאו בהם.
ג'יימס טולי מנתח בצורה נהדרת את מנגנון הפידבק הציבורי שלא מאפשר שום שליטה להורים על ההשכלה של הילדים שלהם. הדרך היחידה להחליף מורה גרוע היא למצוא בית ספר ציבורי מרוחק ולעבור דירה, דבר שלא תמיד אפשרי עבור משפחות כל כך עניות. לעומת זאת בתי ספר פרטיים קיימים לעתים קרובות אחד ליד השני וקיימת תחרות על התלמידים. בית ספר שלא מספק את הסחורה יפסיק לקבל תשלומים מההורים והמנהל יפסיד כסף ולכן מנהלים בבתי ספר פרטיים מתקינים מצלמות כדי לעקוב אחרי המורים שלהם בשיעור, דואגים לאפשר גמישות בתשלומים ומשקיעים כסף בכלים שמביאים למקסימום תוצאות (פחות מגרשי משחקים ומבנים יפים ויותר מחשבים יד שניה וספרי לימוד). ג'יימס טולי גם בחן את איכות הלימודים וגילה שציוני התלמידים בבתי הספר הפרטיים גבוהים יותר באופן מובהק מאלו של התלמידים בבתי הספר הציבוריים.
חשוב לומר שגם טולי לא רץ לטעון שצריך לסגור את בתי הספר הממשלתיים בכל העולם ולהפריט הכול אבל אין ספק שהתוצאות שטולי חושף מעלות שאלות לגבי ארגוני מורים ותפקידם בהשמדת מערכות חינוך גם במדינות מפותחות כמו שלנו. פידבק מההורים והיכולת שלהם להשפיע כדי לשמר מורים טובים ולהעיף מורים גרועים היא משהו שלא קיים גם בישראל והנזק הוא ברור מאוד. הנתונים של ג'יימס טולי שוברים את המיתוס שבתי ספר פרטיים ישרתו רק את העשירים וירמסו את העניים והם גם מעלים המון טיעונים נגד העקשנות לספק השכלה גרועה אך שוויונית בכפייה.
חשוב לציין שיש המון עבודה במדינות העניות. גם בתי הספר הפרטיים, למרות שאיכותם גבוהה יותר, לא מספקים השכלה מספיק טובה ביחס לרמה במדינות המפותחות. נדרשת עבודה גדולה נוספת אבל בשנים האחרונות ניתן לראות איך ארגונים כמו אלו של ביל גייטס משקיעים דווקא בבתי הספר הפרטיים וממקדים את המאמצים באנשים שמצליחים לספק השכלה למי שזקוק לה. עדיין יש תלמידים שבכלל לא לומדים, עדיין צריך לשפר את האיכות ועדיין צריך לתת תמריצים להורים לשלוח את הילדים לכיתות ולא לעבודה בשדה אבל בתי הספר הפרטיים במדינות האפריקאיות והאסייתיות העניות הן סיפור הצלחה קפיטליסטי שרק מעטים מכירים ואני ממליץ מאוד לקרוא את הספר "העץ היפה" (לינק למטה).
***
התמונה בפוסט שייכת לUSAID in Africa
https://www.flickr.com/photos/usaidafrica/
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת – פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
מתקדמים כלכלית – צעירים מדברים על כסף – http://www.homygod.org
התורם Yam Mesicka וקבוצת הטלגרם "שיט טכנולוגי": https://t.me/shiftech
התורם גלעד מוצפי
***
לכתבות נוספות בנושאי חינוך:
http://bit.ly/2wv8pCr
לינק לספר The Beautiful Tree:
https://amzn.to/2WfAedS