הרעיון מאחורי רווח הוא די פשוט. מדובר בחישוב בסיסי שכולל את כל הכסף שהכנסנו פחות כל הכסף שהוצאנו. במידה וההכנסות גדולות מההוצאות יש לנו רווח והמידה וההכנסות קטנות מההוצאות אז יש לנו הפסד. לפני הרבה שנים שחקנים הוליוודיים הבינו שבמקרים רבים הם משתתפים בסרטים מוצלחים במיוחד ושהם יכולים להרוויח בגדול אם בנוסף למשכורת הם יקבלו אחוזים מהרווחים על שובר הקופות שבו השתתפו. למרות שבמשך שנים רבות השיטה עבדה ושחקנים הצליחו לגרוף אל כיסם אחוז יפה מהרווחים של שוברי הקופות, עם הזמן אולפני הסרטים החלו לחפש פתרונות שיחסכו להם כסף וישמרו אותו בידי האולפן.
כמו שמסבירה הכתבה של Half as Interesting, האולפנים שכרו רואי חשבון שניצלו פרצות על מנת לצאת מהחוזה עם השחקנים. כדי לפתור את הבעיה רואי החשבון רשמו כל סרט בתור חברה עצמאית שרלוונטית עבור אותו הסרט. לדוגמה כש-Warner Brothers יצרו את הארי פוטר ומסדר עוף החול הם גם הקימו חברה בשם הארי פוטר ומסדר עוף החול בע"מ. החברה שהוקמה היא זאת שרשמית יצרה את הסרט ולכן כל מי שאמור לקבל אחוזים מהרווחים על הסרט מקבל אותו ממנה. אם כתוב בחוזה שדניאל רדקליף מקבל אחוז אחד מכל הרווחים של הסרט והסרט מרוויח 100 מיליון דולר אז רדקליף יקבל לחשבון הבנק שלו מיליון דולר.
על הנייר הכול נראה טוב ויפה אבל כל הרעיון מאחורי החברה החדשה הוא לגרום לה להפסיד כסף ולגרום לכך שדניאל רדקליף לא יקבל שום חלק מהרווחים – פשוט כי רשמית אין רווחים. על מנת לייצר את המצב רואי החשבון יצרו מנגנון שבו חברת הארי פוטר ומסדר עוף החול בע"מ משלמת לחברת Warner Brothers עמלה על שירותי שיווק והפצה שהחברה מעניקה לה וזאת למרות שמדובר בעצם באותה החברה בדיוק.
אם נביט על דוח ההוצאות וההכנסות של הסרט אנחנו נגלה שהסרט שהכניס מיליארד דולר ולמרות זאת איכשהו הצליח להפסיד 167 מיליון דולר. כדי שזה יקרה החברה שילמה ל-Warner Brother סכום של 212 מיליון דולר על הפצה של הסרט, 130 מיליון דולר על השיווק שלו ועוד 57 מיליון דולר ריבית על הלוואות. חשוב שנזכור שמי שיצר את חברת הארי פוטר ומסדר עוף החול בע"מ זאת Warner Brothers ככה שבגדול מדובר בכסף שעובר מחברה אחת אל עצמה.
על פי העיתונאי דיויד ג'יי אפשטין כמעט כל סרט הוליווד גדול מפסיד כסף בכוונה וניתן למצוא דוגמאות מגוחכות כמו ראיון עם השחקן ששיחק את דארת' וויידר בסרט שובו של הג'דיי שבו הוא מספר שהוא מקבל בכל שנה מכתבים על כך שהחברה לא יכולה לשלם לו אחוזים מהרווח למרות שמדובר בסרט שהכניס 475 מיליון דולר בעזרת תקציב של 32 מיליון דולר.
***
התמונה בפוסט שייכת לColin Zhu
https://www.flickr.com/photos/colinzhu/
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
***
לכתבות נוספות בנושאי קולנוע:
http://bit.ly/2FqSVEn
לכתבה המלאה של Half as Interesting:
https://youtu.be/JIoDfWgbVgU