הערה: פוסט זה הוא שיתוף פעולה עם העמוד המצוין נתון בראש שעוסק בהצגת נתונים בצורה ויזואלית ופשוטה – ממליץ לעשות לייק ולבקר באתר
https://natunbarosh.co.il/
המשבר הנוכחי חשף בפנינו הרבה מאוד בעיות שהיו קיימות מתחת לפני השטח. חלק מהעסקים גילו שהמודל העסקי שלהם תלוי במפגשים פנים אל פנים, אחרים גילו תלות ביצרנים אחרים שנמצאים בצרות ויש גם מי שמצאו את עצמם עם כמות מצומצמת של עובדים. אחת מהתעשיות שמתמודדת עם קשיים רבים היא תעשיית החקלאות אבל בשונה משאר התעשיות, החקלאות הישראלית מספרת לנו שאנחנו צריכים לתמוך, לעזור ולסבסד אותה בשגרה בדיוק כדי שבשעת משבר נוכל להסתמך עליה וליהנות מעצמאות תזונתית.
אז האם החקלאות הישראלית סיפקה את הסחורה בשעות הקשות הללו? אם נעבור על אתרי החדשות אנחנו נוכל למצוא לא מעט כתבות וראיונות עם חקלאים שמספרים איך הם מצאו את עצמם בקשיים וספציפית נאלצו להתמודד עם בעיה מרכזית שקשורה במחסור עצום בכוח אדם וספציפית בעובדים זרים. לא רק זה, שר החוץ, גבי אשכנזי, הכריז שהוא חתם הסכם בין ישראל לתאילנד על מנת להביא אל ישראל 25 אלף עובדים זרים עבור תחום החקלאות.
כמו שהסביר זאת החקלאי שייקה שקד בראיון בגלובס כמה חודשים לפני תחילת הקורונה: "הדבר הבסיסי זה המחסור בעובדים. חסרים לי עשרה. ישראלים לא עובדים בענף הזה, זה לא מדבר אליהם ולא מתאים להם. מדובר בעבודה קשה. זה משאיר את הענף לזרים, במקרה הזה תאילנדים. עלות העסקה שלהם היא גבוהה מאוד – מעל עשרת אלפים שקל לחודש לעובד. קשה מאוד לעמוד בזה, המחירים לא תואמים את העלויות שלנו, כי המדינה מייבאת סחורה, ואנחנו צריכים להתחרות עם התוצרת שלנו בעלויות של טורקיה ועזה. פועל בטורקיה מקבל 150 דולר לחודש. אי אפשר להתחרות במחירים כאלה. אני מחויב קודם כל בשכר מינימום. מעבר לזה, אני משלם את כל החשבונות של העובדים – גז חשמל, מים וכו' – וגם את ביטוחי הבריאות שלהם. אבסורד נוסף הוא נושא הפנסיה. בתאילנד למשל אין דבר כזה פנסיה, אבל פה אני חייב לשלם פנסיה לעובד שבא לעבוד במשך 5 שנים. ל-90% מהחקלאים בארץ אין פנסיה, אבל לעובדים יש".
התלונה הקטנה הזאת חושפת לנו את הצביעות שבזמן שלאזרחי ישראל אסור לייבא פירות וירקות ממדינות אחרות, וזאת בטענה שצריך לשמור על ביטחון תזונתי, החקלאים לא מסוגלים לספק ביטחון תזונתי כי הם עצמם תלויים בכוח אדם שמיובא ממדינות אחרות. על פי נתוני משרד החקלאות, ענף החקלאות מעסיק 77 אלף עובדים כשמתוכן 24 אלף הם עובדים זרים ועוד 15 אלף הם עובדים פלסטינים. המשמעות היא שבערך חצי מכל כוח האדם הציוני שמפתח את הפרי הכחול לבן מגיע ממדינות זרות.
החלק שמדהים במיוחד בטיעון הביטחון התזונתי קשור בשאלה "מה נעשה עם האויבים שלנו יחסמו את הגבולות ולא נוכל לייבא?". כמו שניתן לראות במצב כזה החקלאים עצמם לא יוכלו לפתור את הבעיה. מעבר לעובדה שיש הרבה מאוד מוצרי חקלאות בסיסיים ונחוצים שאין שום יכולת לייצר בישראל, מעבר לעובדה שגם מה שניתן לייצר לא יכול לתת מענה לצרכים של השוק הישראלי וכמובן מעבר לעובדה שפרות ותרנגולות בישראל תלויות במזון בעלי חיים שמיובא מחו"ל, בשורה התחתונה החקלאים תלויים ביבוא של כוח אדם ובמקרה של גבולות סגורים, כמו שקורה כעת בתקופת הקורונה, העובדים הזרים לא יוכלו להגיע לכאן כדי לעבוד את השדות הציוניים.
לבסוף, כדאי גם לשים לב לטיעון של החקלאים שדורש שיאפשרו לחרוג מדרישות שכר המינימום ותנאי ההעסקה הבסיסיים הנדרשים על פי החוק בישראל וזאת כי הדבר מקשה עליהם להתחרות מול יצרנים חקלאיים בעולם שיכולים לשלם שכר הרבה יותר נמוך. מצד אחד מדובר בטיעון שיש בו הגיון מסוים אבל אז עולה השאלה למה לעזאזל אנחנו צריכים לייבא בני אדם מהקצה השני של העולם, להעסיק אותם בתת תנאים וכל זה במקום שפשוט ניתן להם לבצע את העבודה במדינה שלהם ושאנחנו נקנה את התוצרת שהם מייצרים.
חשוב לומר שיש עוד הרבה טיעונים שהחקלאים מעלים בתור תרומה של התעשייה לאזרחי ישראל. ניתן לדון על שטחים ירוקים (ייצור תרנגולות ובקר הם דווקא מזהמים), תפיסה של גבולות (לא כל החקלאים יושבים על הגבול אבל כולם חוסמים יבוא) ועל החשיבות של תפיסת שטח גדול לשמירה על החוק (חקלאים רבים תופסים שטחים קטנים באזורים לא רלוונטיים). בהחלט יש מקום לכל אחד מהטיעונים וחשוב לדון בהם אבל לפני שנעשה את זה אנחנו צריכים לסיים עם הרומנטיקה הציונית שמנסה לשווק את החקלאות עם סיסמאות חלולות. החקלאים לא יכולים לדרוש חסמי יבוא בזמן שהם עצמם תלויים לגמרי בכוח אדם, מכונות וייבוא של שלל מוצרים שמגיעים מחו"ל.
אם יש חשיבות לחקלאות המקומית בואו נשלם לחקלאים ישירות כדי שיגדלו את מה שאנחנו צריכים לשעת חירום. אין שום סיבה שנסבסד בצורה עקומה דובדבנים ומנגו כחול לבן על ידי חסימת יבוא של עשרות מוצרים מעשרות מדינות רק כדי לתמוך בתחביב גידול פירות אקזוטיים על ידי עובדים זרים בישראל.
***
התמונה בפוסט שייכת לDepartment of Foreign Affairs and Trade
https://www.flickr.com/photos/dfataustralianaid/
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
מתקדמים כלכלית – גם בתקופת הקורונה 😷💪
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
ערוץ הטלגרם TradingIL למסחר בשוק ההון – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושא חקלאות:
http://bit.ly/30psHLd
לנתונים משרד החקלאות בנוגע לחקלאות "כחול לבן":
https://bit.ly/2DkCtXQ
כתבה על תנאי ההעסקה של העובדים הזרים בחקלאות:
https://bit.ly/2Zf4vfZ
כתבה על ההתמודדות של משרד החקלאות עם הקושי לייבא עובדים זרים בתקופת הקורונה:
https://bit.ly/2O9fHUX
הריאיון עם החקלאי שייקה שקד בגלובס:
https://bit.ly/329AM9Y