בשבועות האחרונים ניתן לראות בתקשורת דרישה מצד חקלאים רבים בישראל לסמן את ארץ המקור של הפירות והירקות שנמכרים ברשתות השיווק וזאת על מנת לאפשר לצרכן הישראלי לקבל מידע מלא ולאפשר לו להחליט האם הוא רוצה לקנות עגבנייה שיובאה ממדינה אחרת או שהוא רוצה לתמוך בתוצרת המקומית. הסיבה לדרישה היא שהחקלאים הישראלים לא מצליחים להתחרות מול התוצרת המיובאת ולטענתם: "הציבור משוכנע שהתוצרת הישראלית היא באיכות גבוהה יותר והוא אומר שהוא גם מוכן לשלם יותר על תוצרת ישראלית, גם אם זה אפילו בחמישה או עשרה אחוזים יותר יקר, מתוך הבנה של המשמעויות של מה זה אומר לקנות כחול-לבן".
מזווית כלכלית אין ספק שהחקלאים מעלים כאן נקודה חשובה בכל הנוגע ליעילות שווקים. כדי ששוק יוכל להביא לתוצאה אופטימלית הצרכנים צריכים לקבל כמה שיותר מידע ובעזרתו להחליט באיזה מחיר לקנות ומאיזה יצרן. הדרישה של החקלאים לסמן את ארץ המקור של המוצרים השונים היא לגיטימית אבל הם יוצאים מנקודת הנחה, שלא בטוח שמבוססת על התוצאה בשטח, שרוב הצרכנים בישראל יהיו מוכנים לשלם להם הרבה יותר כדי לקנות תוצרת מקומית. יכול להיות שהחקלאים צודקים בניתוח המצב אבל יכול להיות שהצרכנים יגלו שטעם העגבניות האיטלקיות, הספרדיות או ההולנדיות הוא דווקא מוצלח יותר והם יהיו מוכנים לשלם עליהן אפילו יותר מעל אלו הישראליות. הרי התחרות היא לא רק מול מדינות כמו טורקיה שקל להאשים אותן בריסוס ואיכות ירודה על רקע שהוא בעיקר קשור לתדמית בזירה הבינלאומית ולא על המציאות בפועל.
דוגמה אחת כזאת החקלאים הישראלים מקבלים משוק הזית שבו יש תו שמסמן את כל בקבוקי שמן הזית שמיוצרים בישראל. אותם בקבוקים יקרים בעשרות אחוזים מאלו המיובאים ובשנים האחרונות הגידול בייבוא רק הולך וגדל עם שמן זית איטלקי וספרדי באיכות מעולה שנמכר ב-70 אחוזים מהמחיר של השמן הישראלי גם כשמשווים פרמטרים של איכות. המציאות על המדף מראה שהצרכנים הישראלים לא כל כך ממהרים לשלם פרמיה גבוהה על שמן זית כחול לבן רק בגלל שהוא כחול לבן.
נקודה נוספת שהחקלאים מעלים היא הטענה שכבר היום רוב המוצרים בשוק מציינים את ארץ המקור ואין סיבה שהדבר לא יופיע על פירות וירקות. הפספוס של החקלאים הוא בכך שדווקא הטיעון לא לטובתם כי במוצרים אחרים שיש להם אלטרנטיבת ייצור יקרה בארץ, הצרכנים פשוט מעדיפים בכל זאת לקנות מוצרים מיובאים מחו"ל או בגלל איכות יותר גבוהה או בגלל מחיר יותר טוב.
בנוסף, סימון ארץ המקור בעולם גלובלי הופך להיות קצת מגוחך. באיזה מדינה בדיוק מיוצרת מכונית אם החלקים שלה מגיעים מעשרות מדינות שונות בעולם, מורכבים בטורקיה ומשווקים לעולם דרך מותג גרמני? האם קפה שקנה פולים בברזיל, עיבד אותם במפעל בתאילנד והכניס אותם לקופסה שקנה מסין, הוא באמת קפה שווייצרי או איטלקי?
אם החקלאים מעוניינים להעניק לצרכנים מידע מלא על ארץ הייצור מין הראוי שהם יהיו הוגנים כלפי השימוש שלהם עצמם בתוצרת לא מקומית. אני מציע שעל כל תפוח ישראלי תופיע ארץ המקור של העובדים שקטפו את התפוחים, ארץ הייצור של המכונות שעיבדו את התפוחים, ארץ הייצור של המשאיות שהובילו את התפוחים וארץ הייצור של הקופסאות שהכילו את התפוחים בנסיעה. צעד כזה הוא קריטי כדי שבתור צרכנים נדע להבדיל בין חקלאים כחול לבן אמיתיים שמתבססים רק על השוק המקומי ותורמים למקומות עבודה ויצרנות ישראלית לבין החקלאים שמייבאים לכאן כוח עבודה מתאילנד, משתמשים במשאיות שוודיות, קופסאות סיניות ומכונות גרמניות על מנת לספק לנו תפוח שקרים שנוצר על ידי גויים במעטפת של ציונות.
***
התמונה בפוסט שייכת לLaliv g
">https://katzr.net/4b65ff
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק ">http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט ">http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק ">http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
אביב לוי – מפתח תוכנה המתמחה במערכות מידע מבוססות web ואפליקציות – ">https://avivlevi.m
טופנדה – סוכנות בוטיק לשיווק חברות סטארטאפ ואפליקציות ">http://bit.ly/topanda-co-il
***
לפוסטים נוספים בנושאי חקלאות:
">http://bit.ly/30psHLd
לכתבה המלאה של אטילה שומפלבי:
">https://bit.ly/3ikg3Wr
המידע הזה דווקא רלוונטי לשומרי כשרות.
תוצרת הארץ חייבת במצוות התלויות בארץ: תרומות ומעשרות, עורלה ושמיטה.
תוצרת חו"ל פטורה מרוב העניינים האלה.
עבור פירות שבעת המינים שגדלו בארץ יש גם ברכה מיוחדת.