לפני שבועיים התקיים בכנסת דיון מרתק על פעילות המפעלים והתעשייה בישראל. בישיבה הזאת ישבו יושב הראש רון תומר וחברת הכנסת לשעבר איילת נחמיאס-ורבין אשר הפכה לסגנית נשיא התאחדות התעשיינים לאחר פרישתה. השניים הציגו את הפגיעה שנוצרה למפעלים בישראל בשנה האחרונה ואת הקשיים שחווים התעשיינים בחודשים האחרונים, את החששות מפני קריסה ואת הדרישות שלהם לפתרון הבעיות. חלק מהטענות נכונות ומוצדקות אבל חלקן גם מעודדות פגיעה במשק וחוסר יעילות ובפוסט הזה ננסה להבין את הכיוונים השונים שהוצגו בדיון.
קודם כל חשוב שנבין שלמרות שהתעשייה נפגעה היא נפגעה בצורה הרבה יותר קלה מענפים אחרים כמו תחומי התיירות, ההסעדה או הבידור. מדובר בתחום שבו 80 אחוזים מהעובדים ממשיכים להגיע לעבודה כרגיל, רבים מהמפעלים מוגדרים בתור חיוניים ובעזרת שיתוף פעולה מול הממשלה התאפשר לשמר פעילות בצורה רחבה בלי לסכן את בריאות העובדים. במקביל, למרות שיש לא מעט ביקורת על התמיכה הממשלתית, המפעלים בישראל קיבלו את התמיכה התקציבית הגדולה ביותר מבין כל הענפים למעט ענף המסעדות.
למרות שניתן לטעון ש"הנה קיבלתם עזרה" בפועל המפעלים מתמודדים מול מציאות לא פשוטה. חלק מהתמיכות ניתנות תחת הוכחת נזקים גדולים מאוד למפעלים עד למצב שלמפעל ברמות נזק כאלה כבר אין אפשרות באמת להתקיים. אחרים שנמצאים על הגבול לא זוכים לתמיכות ועלולים להידרש להחמרה במצבם כדי לקבל את הכסף. אחרים שניסו לפנות ולקבל הלוואות מצאו את עצמם מול בנקים שלא מוכנים לסכן את כספי הציבור בתחומים בעלי סיכון גבוה, במיוחד מול סטרטאפים בסיכון גבוה בתחום, וכמובן שגם כשיש הלוואות בסופו של דבר יהיה צריך להחזיר אותן וקשה לדעת אם המפעלים יעמדו מול כל הסיכונים האלה בעתיד.
למרות כל האתגרים אנחנו חייבים להפריד בין פתרונות מזיקים שלא יכולים להחזיק לאורך זמן אל מול פתרונות שיכולים לנצל את המשבר על מנת לבנות תעשייה חזקה שיכולה להתקיים לאורך שנים ארוכות ולהפוך לחלק לא פחות אינטגרלי בכלכלה מהייטק.
כדי שנוכל לעזור לתעשייה אנחנו צריכים להבין שהחודשים האחרונים שינו מקצה לקצה את המציאות הכלכלית. המשמעות היא שהשווקים העולמיים והמקומיים שינו את הביקושים בשוק ושהמציאות החדשה דורשת התאמות. עבור המפעלים המשמעות היא שיש תחומים שלא יוכלו להיות משתלמים, מכונות שהשקיעו בהם כסף וכבר לא רלוונטיות ועובדים שעוסקים בפעילות שלא תוכל להחזיק לאורך זמן. כל תמיכה שניתן למפעלים צריכה להיות תמיכה שתאפשר להם להפוך לחזקים ומותאמים יותר לצרכים של הלקוחות אבל לצערנו זה לא בדיוק מה שהתעשיינים דורשים.
הדרישה המרכזית שיו"ר התאחדות התעשיינים חזר ודרש הייתה הדרישה לרכש גומלין, חסמי יבוא וכפיה על הלקוחות המקומיים לקנות תוצרת כחול לבן גם כשיש אלטרנטיבות זולות וטובות יותר ממדינות אחרות. על פניו אפשר לחשוב "למה לא?", הרי מה אכפת לנו לקנות תוצרת מקומית ולמה שלא נעזור למפעלים בישראל אבל בפועל מדובר במדיניות שלא רק שלא תציל את המפעלים היא תהפוך אותם לחלשים יותר, יעילים פחות ותלויים בחסדי הממשלה.
הדרישה לכפות קניה ממפעלים כחול לבן וחסימת יבוא מתעלמת לגמרי מהעובדה שכלל העסקים בישראל סופגים מכה מאוד קשה. במידה והממשלה תדרוש מהלקוחות של המפעלים לקנות רק תוצרת ישראלית היא בעצם תכפה עליהם לקנות מוצרים שלא בהכרח מתאימים לצרכים שלהם ולשלם עליהם יותר כסף. במידה ורק המפעלים בישראל היו מתמודדים עם צרות כלכליות עוד יכולנו אולי לדון בטיעון הזה אבל מה שהתעשיינים דורשים הוא ליישם צעד שיפגע בתעשיות אחרות שנמצאות בצרות על מנת לתמוך במפעלים הישראלים – מדובר בדרישה לחתוך חתיכת עוגה על חשבון מי שגם ככה נשאר לו מעט מאוד לעצמו.
החלק שגרוע באמת בדרישה להכריח את כולם לקנות תוצרת כחול לבן קשור למה שיקרה אחרי שנשתקם מהקורונה. התוצאה שתיווצר בשוק תהיה של מפעלים שתלויים בלקוחות שלא באמת מעוניינים לקנות מהם ושמייצרים תוצרת שלא מתאימה עבורם. במצב כזה, בשנייה שהממשלה תחליט לבטל את הדרישה לקניה כחול לבן, המפעלים הישראלים, אלו שלא ביצעו התאמות לשוק כי הממשלה הכריחה לקוחות לקנות מהם, ימצאו את עצמם מול משבר שני. במצב כזה אנחנו נראה זעקות שבר על אכזריות הממשלה ודרישה להמשיך במדיניות המזיקה למרות שהקורונה תהיה כבר מזמן מאחורינו.
אז איך כן ניתן לעזור למפעלים? אנחנו צריכים להבין שמשבר הקורונה הוא הזדמנות אמתית לבצע התייעלות במפעלים הישראלים, להגדיל את הפריון ולבנות תעשייה חזקה שיכולה להתקיים בזכות עצמה. צעד ראשון שהממשלה יכולה לעשות הוא לעזור למפעלים בהשקעות במעבר בין ציוד מיושן לרובוטיקה וציוד חדיש על מנת להפוך לתחרותיים בשוק. הממשלה יכולה גם לתת יד בהלוואות ובהשקעות שנדרשות למפעלים שנפגעו כדי למקד את עצמם מחדש בתחומים שבהם יש להם ערך ויתרון אמיתי עבור הלקוחות. הממשלה יכולה לתת השתתפות עצמית מסוימת, לעזור ביצירת קשרים עם משקיעים או לתת ייעוץ במיקוד בשווקים ובמקומות שיש בהם הזדמנות.
אתגר נוסף שהתעשייה הישראלית התמודדה אתו בשנים האחרונות הוא מחסור בעובדים מיומנים בעקבות פרישה לפנסיה של רבים מעולי ברית המועצות. האבטלה הגבוהה והצורך של המפעלים לבצע התאמות זאת בדיוק ההזדמנות של הממשלה לשתף פעולה עם המפעלים בתחומי ההכשרות ולספק כוח אדם מיומן שכל כך נדרש למפעלים הישראלים. הממשלה יכולה לתת יד בעלויות ההכשרה לצד השתתפות עצמית של המפעלים והתחייבות לגיוס עובדים לתקופה מוגדרת וזאת כדי שהגיוסים לא יהפכו למשאבים מבוזבזים שייצרו נזק לעובדים ויתרמו מעט למפעלים. נראה שזה הכיוון שמכוון אליו חבר הכנסת ניר ברקת התכנית ההכשרות שלו אך עוד לא ברור אם תיושם התוכנית ומתי.
כמו שניתן לראות העלויות הקבועות הגדולות של המפעלים הישראלים יוצרות לא מעט אתגרים בתקופה הזאת. במצב כזה אנחנו צריכים להתמקד ברשת ביטחון שתאפשר למפעלים לשרוד את התקופה הקרובה (ויש מקום לשיפור), אבל אנחנו צריכים לנצל את הזמן הזה כדי שהמפעלים יבצעו את השינויים וההתאמות הנדרשים כדי להיות תחרותיים, יעילים ומתאימים לצרכים שיש בעולם. מאחר שאנחנו לא יודעים מתי יגמר המשבר ומאחר שאנחנו גם לא בטוחים איך יראה העולם לאחר היציאה ממנו, לא נוכל לסמוך על מדיניות שפשוט תכריח את כולם לקנות בכפייה תוצרת שהם לא צריכים ממפעלים ישראלים יקרים, לא יעילים ולא מתאימים. אמנם מדובר בפתרון שבבירור מזיק ללקוחות אבל יותר מהכול הוא מזיק למפעלים עצמם שיהפכו להיות תלויים בלקוחות שלא באמת מעוניינים במוצרים שלהם – זאת הדרך להרס המפעלים והתעשייה המקומית וחבל מאוד שזה הכיוון שהתאחדות התעשיינים דורשת לקדם בניגוד לכל המלצה הגיונית.
***
התמונה בפוסט שייכת לShlomo Katzav
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Poleg_industrial_area_tempo_factory.jpg
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL- עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושאי התאחדות התעשיינים:
http://bit.ly/2ZLjrjH
לדיון המלא הועדת הכנסת:
https://bit.ly/3hIFT5V