למרות שמלחמת הסחר בין סין וארצות הברית זוכה לכותרות גדולות, במקביל מתפתחת מלחמת סחר נוספת בין יפן ודרום קוריאה ויש לה פוטנציאל להשפיע על מחירי הסמארטפונים ושלל מוצרים אחרים שמיוצרים בשני המדינות.
כמו שמסבירה הכתבה של CNBC, אחרי סין והודו (ביחד), יפן וקוריאה הן הכלכלות הגדולות ביותר של אסיה. למרות שהמתיחות בין המדינות נמשכת כבר תקופה ארוכה הדברים החלו להתחמם כשביולי 2019, יפן חוקקה מגבלות מסחר על חברות קוריאניות שקנו שלושה כימיקלים שמיוצרים ביפן. הכימיקלים משמשים לייצור שבבים ומסכים ויפן רמזה שהסיבה להטלת המגבלות קשורה לכך שהחברות הקוריאניות מכרו אותם הלאה למדינות כמו צפון קוריאה ואיראן.
הטלת מגבלות הסחר על החברות הקוריאניות משפיע בצורה גדולה על דרום קוריאה. שני חברות ענק קוריאניות, סמסונג וחברת SK Hynix אחראיות ביחד על 61 אחוזים מכל הרכיבים שמשמשים לרכיבי זיכרון במחשבים וסלולריים ובשנת 2018 שבבים היוו 92 אחוזים מכל היצוא הקוריאני.
היחסים המתוחים בין יפן וקוריאה מתחילים לפני יותר ממאה שנים כשיפן כבשה את קוריאה בשנת 1910. באותן שנים קוריאנים רבים נאלצו לעבוד במפעלים יפנים תחת תנאים מזעזעים ורבות מנשות קוריאה הפכו תחת איומים לשפחות מין ששירתו את החיילים היפנים. במקביל יפן גם פעלה למחיקת התרבות הקוריאנית.
בשנת 1945 יפן הפסידה במלחמת העולם השנייה. בשנת 1965 שתי המדינות חתמו על הסכמים שמטרתם לשים את ההיסטוריה הקשה מאחור בתמורה לתשלום פיצויים בגובה 800 מיליון דולר שהעבירה הממשלה היפנית לקוריאה בצורת הלוואות ותמיכות. מדובר בסכום כסף שהיווה יותר מרבע מכל התוצר השנתי של קוריאה באותן שנים.
למרות הפיצויים, רבים מאזרחי קוריאה לא סלחו ליפנים וטענו כי היפנים מעולם לא התייחסו או התנצלו בצורה רשמית על מדיניות "שפחות המין". בשנת 2015, ראש הממשלה היפני הביע התנצלות רשמית על הנזק הפיזי והפסיכולוגי שנגרם לנשים הקוריאניות והממשלה השקיעה 10 מיליון דולר לטיפול בקורבנות שנשארו בחיים. בתמורה לצעד היפני שני הממשלות הסכימו לא לבקר אחד את השני יותר על הסיפור ולשים אותו מאחוריהם. למרות הכוונות הטובות אזרחים קוריאנים רבים לא קיבלו את ההתנצלות, יצאו במחאות לרחובות סאול והחלו להחרים מוצרים יפנים. בשנת 2017 קוריאה בחרה את מון ג'יאה-אין בתור נשיא המדינה והנשיא החדש הכריז שההסכם של שנת 2015 מבוטל.
במקביל אזרחי יפן רבים החלו להחזיק בעמדה לא מתפשרת כלפי קוריאה. רבים החלו להאמין שלעולם לא יהיה ניתן לפתור את הסכסוך בין המדינות כי אזרחי קוריאה לא מוכנים להתפשר. בסוף שנת 2018 יפן הביעה זעם גדול בעקבות החלטת בית המשפט העליון שהכירה באחריות של חברת מיצובישי וחברת ניפון בגיוס עובדים קוריאנים בכפייה בזמן מלחמת העולם השנייה.
בגלל ההחמרה ביחסים, יפן החליטה להסיר את קוריאה מרשימת המסחר הלבנה ותוך זמן קצר קוריאה עשתה את אותו הדבר. הרשימה הלבנה היא רשימת מדינות שזוכות ליחס מקל במכס היפני והקוריאני והמשמעות היא שכל מוצר שעובר בין המדינות יזכה לבדיקות קפדניות וארוכות יותר, יגדיל את העלויות על היבואנים והיצואנים ויפגע בצרכנים של שתי המדינות. נראה שהצעד של יפן, כמו כמעט בכל מלחמת סחר, פגע באזרחים היפנים לא פחות מאשר באזרחים הקוריאנים ואם מצב היחסים יחמיר אזרחים בעולם כולו יצטרכו לשלם מחירים יותר גבוהים עבור מוצרי טכנולוגיה רבים שמיוצרים בשתי המדינות.
הצעד המזיק האחרון התרחש באוגוסט 2019 כשממשלת קוריאה החליטה לצאת מהסכם המודיעין הצבאי עם יפן. ההסכם היה הסכם המודיעין הראשון שנחתם מאז שיפן הפסידה במלחמת העולם השנייה והוא דרש משא ומתן שנמשך 5 שנים. ההסכם מאפשר למדינות לחלוק מידע על הפעילות הגרעינית של צפון קוריאה והמטרה שלו היא לשמור על הביטחון של שתי המדינות. במצב החדש שנוצר המדינות עדיין יחלקו מידע אך יעשו זאת דרך ארצות הברית, מה שיהפוך את החלפת המידע לאיטית ומורכבת יותר.
מי שיכול להרוויח ממלחמת הסחר היא סין שעלולה למשוך אליה חלק מהתעשיות שנשלטות היום על ידי היפנים. בנוסף, בגלל שארצות הברית בוחרת לשמור על פרופיל נמוך בסכסוך יש מי שמאמין שסין תנסה להיכנס בתור מתווכת בין המדינות ועלולה להפוך למבוגר האחראי באזור, דבר שעלול להיות בעל השלכות גאופוליטיות משמעותיות.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת– פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
מתקדמים כלכלית – צעירים מדברים על כסף – http://www.homygod.org
התורם Yam Mesicka וקבוצת הטלגרם "שיט טכנולוגי": https://t.me/shiftech
התורם גלעד מוצפי
***
לכתבות נוספות בנושא יפן:
http://bit.ly/2KQFtgp
לכתבות נוספות בנושא קוריאה:
http://bit.ly/2DOA7xU
לכתבה המלאה של CNBC:
https://youtu.be/zEf66tDHZZs