במשך החצי הראשון של המאה ה-20 רכבות מונורייל נראו כמו הדבר הגדול הבא. מדובר ברכבות שנוסעות בגובה מעל פני העיר על גבי עמודים כשהרכבת עצמה מתחברת לקורות בטון או פלדה ונאחזת בהן בעזרת צמיגים. היתרון ברכבות כאלה הוא שהן שקטות יחסית בזכות הפעלה על בסיס חשמל, במקרים רבים הן לא דורשות נהג, הן לא דורשות חפירות יקרות כמו מטרו והן נוסעות במסלול משלהן שלא מושפע מהתנועה בכבישים. למרות זאת רכבות המונורייל מעולם לא הפכו להצלחה גדולה למעט במספר מקומות ספציפיים בעולם ובשדות תעופה. סך הכל פועלות היום בעולם רק 75 רכבות מונורייל. אז מה בדיוק קרה?
כמו שמסבירה הכתבה של Cheddar, הדגם הראשון של רכבת המונורייל נבנה עוד בשנת 1820 על ידי איוון קירילוביץ' אימנוב שבנה רכבת עם גלגלים שמתחברים לקורה שזזה בעזרת סוסים שמחוברים אליה. למרות שלאורך השנים היו רבים שתכננו פרויקטים להתקנת רכבות מונורייל בערים השונות בארצות הברית, אף פרויקט לא באמת הצליח להתרומם ועד שנות ה-50 הערים השונות בארצות הברית התמקדו בפרויקטים של רכבות קלות.
האדם הראשון שבנה רכבת מונורייל בארצות הברית היה לא אחר מאשר וולט דיסני. לאחר שאשתו של דיסני ביקרה בשנות ה-50 בעיר קלן שבגרמניה, היא ראתה את מערכת רכבות המונורייל שריחפה מעל העיר שהשאירה עליה חותם וגרמה לבעלה להבין שלרכבת מהסוג הזה יש את המראה העתידי הייחודי שהוא חיפש עבור פארק השעשועים של דיסני. תוך מספר שנים דיסני בנה את מערכת המונורייל הפעילה הראשונה בארצות הברית ועד היום ניתן למצוא את הרכבת פועלת בפארקים של דיסני בארצות הברית ומסיעה קרוב ל-150 אלף איש ביום.
למרות שהרכבת הצליחה בגדול עבור חברת דיסני, בפועל הרכבת מעולם לא הפכה להצלחה עירונית גדולה. עבור המבקרים של דיסני מדובר בצורת תחבורה נחמדה וייחודית שהיא סוג של מתקן שעשועים בפני עצמו. עבור החברה הרכבת מאפשרת לנייד את התושבים בין פארקים ואזורים שונים שמופרדים בביצות ושטחים ריקים ולשמור את האורחים בתוך בועה סגורה של הרכבת והפארק. בגלל שהרכבות נוסעות בגובה ומנותקות משאר העיר הן מרגישות לא אורגניות בתוך הסביבה העירונית ונותנות תחושה לא טבעית ביחס לרכבות קלות שניתן לעלות אליהן ישר מהרחוב.
למרות שהרכבות לא הצליחו בארצות הברית, בכל זאת ניתן למצוא רכבות מונורייל בערים אסייתיות ענקיות כמו מומבאי, טוקיו ושנגחאי. רכבת המונורייל של טוקיו מסיעה כ-300 אלף נוסעים ביום והרכבת בצ'ונגצ'ינג שבסין מסיעה כ-900 אלף נוסעים ביום. אחת הסיבות שיכולות להסביר את ההצלחה של רכבות המונורייל באסיה לעומת ארצות הברית יכולה להיות קשורה לצפיפות ולשטח עירוני מוגבל שמעניק יתרון לשימוש ברכבות מהסוג הזה בערים שגם ככה בונות לגובה כדי להכיל כמויות גדולות של אנשים. בנוסף, בערים רבות באסיה השימוש ברכבות ותחבורה ציבורית הרבה יותר נרחב מאשר בארצות הברית, דבר שמאפשר לרכבות להפוך למצליחות יותר.
למרות שיש ערים אסייתיות שבהן הרכבות הצליחו, הרכבת של מומבאי, שהחלה לפעול בשנת 2014 התגלתה ככישלון עם מספר נמוך של 17 אלף נוסעים ביום בלבד וזאת ביחס להערכות של 300 אלף נוסעים כשהתכנון של הפרויקט החל. רכבת המונורייל במלזיה גם כן התגלתה ככישלון לאחר שביום הראשון להפעלתה בשנת 2010 הרכבת נתקעה באוויר וכלאה למשך שעות 20 נוסעים. לאחר שנים של תיקונים הרכבת חזרה לפעולה בשנת 2017 אבל זכתה לביקורת על העלות הגבוהה שלה ועל המהירות המגוחכת שלה שעמדה על 20 קמ"ש.
קיימות כמה סיבות לכך שרכבות המונורייל הן לא פופולריות. מאחר שהרכבת עוטפת קורת בטון או פלדה, כל מנגנון החלפת המסלול הופך להיות הרבה יותר מורכב לעומת מסילות רכבת רגילות. בנוסף, בניה של מסלול מונורייל היא יקרה מאוד. פרויקט מונורייל באורך של 6.2 קילומטרים בלאס וגאס עלה סכום של 650 מיליון דולר. ההערכה הייתה שהרכבת תסיע 20 מיליון נוסעים בשנה אך בסופו של דבר המספרים היו מאכזבים ועמדו על כ-4.9 מיליון נוסעים בלבד, דבר שהפך את הרכבת להיות לא כלכלית והוביל את החברה שבנתה את הרכבת להכריז על פשיטת רגל. בשורה התחתונה הרכבות לא פופולריות בקרב משקיעים בגלל שהן לא כלכליות והן לא כלכליות בגלל שהן לא מספיק פופולריות בקרב הנוסעים כשהן כן נבנות.
כמו שניתן להבין קיימים מצבים ופרויקטים של רכבות מונורייל שהצליחו בעולם אך הם מעטים וברוב המקרים רכבת קלה מספקת מענה יעיל יותר כלכלית ונעים יותר מבחינה עירונית. מדובר ברכבות שיש להן עיצוב מגניב והן נראות עתידניות אבל כנראה שאנחנו נמשיך לראות את רובן בשדות תעופה ופארקים ופחות בערים השונות בעולם.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק ">http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט ">http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק ">http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
אביב לוי – מפתח תוכנה המתמחה במערכות מידע מבוססות web ואפליקציות – ">https://avivlevi.m
טופנדה – סוכנות בוטיק לשיווק חברות סטארטאפ ואפליקציות ">http://bit.ly/topanda-co-il
***
לפוסטים נוספים בנושאי תחבורה:
">http://bit.ly/2XIfgDQ
לכתבה המלאה של Cheddar:
">https://youtu.be/cN-z0fGraDw