לפני שבועיים פורסם מדד קלות עשיית עסקים העדכני לשנת 2019. על פי המדד ישראל הצליחה לעלות בחמישה מקומות מהמקום ה-54 למקום ה-49 כשהשיפור המרכזי הוא בזכות עבודה מאומצת של משרד המשפטים בתחום רישום הנדל"ן. לאחר שנים ארוכות שבהן שרי האוצר עשו הכול חוץ מלטפל בשורש הבעיה שגורמת למחירי הנדל"ן לעלות נראה שבאופן לא צפוי משרד המשפטים הוא הראשון שיוזם פעולה אמיתית, גם אם יחסית מצומצמת, שיכולה להשפיע לטובה על שוק הנדל"ן.
כמו שכותב הבלוג הרגולטור:
"נראה שהשיפור במדד הושג בעיקר בזכות עבודה של משרד המשפטים, על הרגולציה של אגף רישום מקרקעין (בעברית: הטאבו). ישראל קפצה 40 מקומות מהמקום ה-130 למקום ה-89. משך זמן ההמתנה לרישום נכס התקצר מ-81 יום ל-37 ימים. זה קיצוץ של 55% מהזמן!
בסקירה הכללית הבנק העולמי מציין את ישראל כאחת המדינות הבולטות בשינויים בתחום הנדל"ן. ומזכיר שני שינויים:
1. הגברת שקיפות ונגישות של מידע:
ישראל שיפרה את אתרי האינטרנט הממשלתיים כדי שיכללו הרבה יותר מידע שנחוץ לציבור הרחב.
2. התייעלות בעבודת המגזר הציבורי:
ישראל הפכה את תהליך רישום נכסי המקרקעין לפשוטה וקלה יותר באמצעות קיצור זמן ההמתנה לאישור שאין חובות עירוניים (למשל, היטל השבחה)."
חשוב להדגיש שביורוקרטיה לרישום נדל"ן בישראל נחשבת מהגרועות ביותר בעולם ורבים וויתרו לחלוטין על הקמת עסקים שדורשים הרבה סניפים פיזיים בישראל, בדיוק בגלל שהם לא מצליחים להשלים את העבודה מול הממשלה. ההתמקדות של משרד המשפטים מראה על הבנת הבעיה והעליה של ישראל ב-40 מקומות היא הישג אמיתי. למרות זאת, חשוב לזכור שהעבודה עוד גדולה כי אנחנו עדיין מדורגים במקום ה-89 ברישום נדל"ן ובשאר חלקי מדד קלות עשיית העסקים דווקא ירדנו במספר מקומות – בעיקר כי המדד יחסי ומדינות אחרות עושות מאמצים להשתפר.
מדד קלות עשיית עסקים הוא אחד המדדים החשובים ביותר שיש בידינו ועסקים רבים משתמשים בו כדי להחליט באילו מדינות לפעול ולאן להתרחב. העובדה שישראל מדורגת במקום ה-49 בעולם היא סימן רע בשבילנו כי זה אומר שיש הרבה מדינות אחרות שיזכו להשקעות בינלאומיות, מקומות עבודה ושירותים חדשניים לפני שהם יגיעו לישראל. קיימת תחרות בינלאומית ומדינות רבות בעולם עושות את המקסימות כדי להשתפר במדד ולהתחזק כלכלית.
אחת הביקורות שעולות לגבי מדד קלות עשיית עסקים היא שמדינות כמו גאורגיה נמצאות בראשו למרות שרמת החיים בהן לא גבוהה במיוחד. חשוב לשים לב שהמדד הוא לא מדידה של הכלכלה היום אלא פרמטר שמאפשר להבין את הכיוון שאליו הולכת הכלכלה בשנים הקרובות. ככל שעסקים זוכים לסביבה עסקית יותר טובה ויציבה ככה גדלה ההסתברות שיותר עסקים יקומו בישראל ושעסקים מחו"ל ירצו להשקיע כאן. כאשר מדינה משתפרת במדד לוקח זמן עד שהשוק מגיב ולכן ההתמדה בשיפור המדד כל כך חשובה, במיוחד כשיש מדינות כמו גאורגיה (מדורגת במקום השישי בעולם) שעשו מהפך אמיתי בשנים האחרונות.
לפוסט המלא של הרגולטור – בלוג על מדיניות רגולציה, שכולל גם את הקפיצה האדירה של איחוד האמירויות והודו במדד קלות עשיית עסקים:
https://goo.gl/gAF2kF
לפוסט שמסכם את ההרצאה של הכלכלן סימיון דז'נקוב בישראל, מי שהמציא את מדד קלות עשיית עסקים:
https://goo.gl/CnLti8