לפני שבועיים עמיר פרץ צייץ את הדברים הבאים: "מברך את ראש הממשלה ואת שר האוצר שאימצו את עמדת משרד הכלכלה ומשרד הביטחון בדבר העדפת רכש טקסטיל מתוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון. עלינו להעדיף את התעשייה המקומית ובכך לעודד את התעסוקה במשק בדרך להבראתו. זו כלכלה אנושית".
על פניו, בצורה אינטואיטיבית, אפשר לחשוב שיש פה הגיון בכך שצה"ל יעדיף תוצרת ישראלית על פני תוצרת זרה אבל בפועל כשיורדים לפרטים הקטנים מבינים שמדובר במהלך שגם מבזבז כסף, גם פוגע בתעשייה המקומית וגם פוגע בצה"ל. מדובר במנגנון התמיכה העקום ביותר שניתן לקדם ומדהים לראות איך ראש הממשלה מוכן לתת תמיכה למהלך כל כך גרוע.
לרוב כשאנחנו חושבים על העדפה של תוצרת מקומית נחשוב על מצב שבו אנחנו משווים בין שתי ספקים שמספקים את אותו המוצר ובאותו מחיר ונבחר במוצר המקומי. במצב כזה עוד ניתן להבין העדפה מקומית אבל זה לא מה שמתקיים במקרה שלנו. במקרה שלנו, כמו שהסביר ד"ר אמציה סמקאי בגלובס: "ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט להאריך את תוקפו של חוק הטקסטיל"…" שנותן עדיפות של 50% ליצרן מקומי של טקסטיל במכרזי מערכת הביטחון. כלומר, אם יצרן הודי מבקש מחיר של מיליון שקל, והיצרן הישראלי 1.5 מיליון – הישראלי יזכה".
במילים אחרות החוק מחייב את צה"ל לקחת חלק מתקציב הביטחון ולהעביר אותו אל תעשיות טקסטיל לא יעילות שמקורבות אל הממשלה. במקום שצה"ל ישתמש בחצי מיליון ₪ כדי לשפר את איכות הבד שמשמש את מדי החיילים או שיפנה את התקציב לרכישת ציוד צבאי נחוץ, הצבא מחויב לחתוך חצי מיליון ₪ מתקציבו כדי להעביר אותו למפעל שעוסק בתעשייה שאין לו בה שום יתרון בינלאומי. צה"ל הוא לא ארגון רווחה, הוא לא ארגון תמיכה במפעלי הפריפריה ותפקידו הוא לעשות שימוש יעיל בכסף שמוקצה לביטחון. במצב הנוכחי כשאתם רואים שתקציב הביטחון מאוד גדול אתם צריכים להבין שחלקים ממנו מופנים לבזבוזים כמו אלו שבכלל לא קשורים לדאגה לביטחון שלכם.
בכל זאת אתם יכולים לבוא ולומר "לפחות הכסף הזה עוזר למפעלים בפריפריה וגם זה חשוב". למרות שגם פה האינטואיציה נשמעת הגיונית בפועל מדובר בעוול שנעשה לאותו מפעל שמזמינים ממנו. כדי שאותו מפעל יוכל להתקיים לאורך שנים, לספק מקומות עבודה יציבים ולהוביל בשוק הוא לא יכול לסמוך על לקוח ממשלתי בזבזני שיקנה ממנו תוצרת ביוקר. מפעל שכזה חייב לעבור לתעשיות יעילות יותר, לרובוטיקה או להתייעלות עסקית אחרת שתאפשר לו להתחרות ברמה בינלאומית בשוק שמבוסס על כוח אדם זול. אין שום סיבה שנדחוף מפעלים בישראל לנסות להתחרות בעובדים הודים או ווייטנאמיים שמרוויחים את עשירית השכר. אם התעשייה הישראלית רוצה להתחרות היא לעולם לא תוכל לעשות זאת בעזרת שכר ועל בסיס כוח אדם זול, היא חייבת חדשנות, פיתוח טכנולוגי וכוח אדם מיומן שיכול לעשות בעזרת 10 אנשים יותר ממה שעושה מפעל בניו דלהי עם 10 אלף אנשים.
כששר הכלכלה וראש הממשלה מקדמים תמיכות עקומות כמו אלו הם בעצם מחלקים למפעלים דגים במקום לחלק להם חכות. דוח אחרי דוח מראים שהתעשייה הישראלית המקומית מתקדמת בקצב לא מספק ומבוססת על מהנדסים מבוגרים שעלו מברית המועצות ויפרשו בשנים הקרובות. אם הממשלה רוצה לבנות תעשייה ישראלית חזקה היא חייבת למקד את התמיכה בפיתוחים טכנולוגיים, בחשיפה לתחרות ובהכשרות. להשקיע בקניית תוצרת גרועה עושה עוול גם לביטחון וגם לעובדים. ניתן להשקיע את הכסף העודף שמושקע מתקציב הביטחון בקניה מיותרת של תוצרת יקרה, בדיוק בשביל לפתח את התעשייה.
לבסוף ארצה להתייחס לטיעון "הכלכלה אנושית" של פרץ. תקופת הקורונה בהחלט מאתגרת אבל אם שר הכלכלה, עמיר פרץ, רוצה להיות אנושי ולעזור לעניים, הוא יכול להפסיק עם התמיכות המעוותות הללו ולאפשר לצה"ל לייבא מוצרי טקסטיל ממדינות אחרות. במדינות האלו עובדים אזרחים מהעניים ביותר בעולם ודווקא הם זקוקים לעבודות ושכר וזאת כי במדינות שלהם רשתות הביטחון כמעט ולא קיימות אך המגפה משתוללת ופוגעת בהם ובבני המשפחה שלהם אפילו יותר. לגזול עבודות לגיטימיות מהאנשים העניים ביותר בעולם כדי לתת תמיכה עקומה בתעשייה מקומית לא יעילה ולטעון שזאת "כלכלה אנושית" זאת רמה ייחודית מאוד של ציניות.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
מתקדמים כלכלית – גם בתקופת הקורונה 😷💪
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושאי יבוא:
http://bit.ly/2X2lKgY
לכתבה המלאה של ד"ר אמציה סמקאי בגלובס:
https://bit.ly/3eFRD7d
לציוץ של שר הכלכלה:
https://bit.ly/30jE7Rn