תוך זמן קצר משבר הקורונה הפך למבחן חשוב עבור המשק הישראלי והמסחר הגלובלי העולמי. בזמני שגרה גבולות פתוחים שמצמצמים את עלויות השינוע מספקים לנו מגוון מוצרים גדול, איכות גבוהה ומחירים זולים. מדובר בכלי קריטי שמספק למיליארדי אנשים בעולם רמת חיים גבוהה יותר. למרות החשיבות, כעת בזמן של מגפה עולמית, הגבלות מחמירות על הגבולות והטלת קשיים נחוצה על מנת למגר את וירוס הקורונה ולייצר סביבה בטוחה שתאפשר לאנשים לשרוד.
עבור המשק הישראלי ההתמודדות עם הקורונה שמה למבחן טיעונים רבים מצד תומכי היבוא החופשי אל מול טיעוני החקלאים שמבטיחים לנו שהם יהיו אלו שיצילו את המשק הישראלי. על פניו ניתן לחשוב שהחקלאים סוף סוף מוכיחים לנו שהנה הם נחוצים וחשובים למשק ולכן מעתה והלאה יהיה חשוב לסבסד אותם לנצח נצחים – בפועל המציאות הרבה יותר מורכבת.
כדי להבין איך מצב הקורונה משפיע על צריכת המזון של האזרחים כדאי להסתכל על ההחלטות של האזרחים כשהם קונים מוצרים לעת חירום. למרות שלא מדובר בסקר מקיף, לפני שבוע וחצי החלטתי לשאול בקבוצת הדיונים של כלכלה קלה כמה אנשים החלו להתכונן ולקנות מצרכי חירום. בערך רבע מהעונים ענו שהם החלו לאגור אקסטרה מוצרים. לאחר מכן ביקשתי מאלו שענו שהם הגדילו את הצריכה לכתוב האם הם קנו גם פירות וירקות כחלק מההכנות. מתוך 70 אנשים שענו לסקר רק 7 ענו שהם קנו פירות וירקות.
גם אם נסתכל על הפאניקה במדינות האחרות אנחנו נראה שהצרכנים אוגרים מוצרים ספציפיים שיכולים לשמור עליהם בחיים למשך תקופות זמן ארוכות. רוב רובם של הצרכנים מתמקדים בבקבוקי מים, מזון לתינוקות, דגנים, קופסאות שימורים ומוצרים אחרים שיכולים להחזיק הרבה מאוד זמן ולשרת אותם בלי להתקלקל. במילים אחרות בשעת חירום הצרכנים צריכים שקיות אורז ולא מנגו כחול לבן.
אז האם החקלאים הישראלים מייצרים דגנים? התשובה היא חד משמעית לא. כמו שהסביר תום שדה בפוסט המצוין שלו שבדק את נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: "בהקשר הזה חייבים לזכור שישראל מייבאת 99% מהדגנים הנצרכים שלה (אנחנו מייצרים טיפונת, אבל את הרוב המוחלט מהם אנחנו מייצאים). קצת יותר מחצי מדגנים אלו שמיובאים נצרכים ישירות, אך היתרה משמשת לייצור סוגים אחרים של מזון, כמו למשל חלב, ביצים ובשר. למעשה חלק אדיר מצריכת המזון בישראל תלויה לחלוטין ביבוא ופגיעה באופן מטורלל במצור"…"עובדה זו שמה לחלוטין ללעג את הטיעון הפופולרי לפיו אנחנו צריכים לסבסד חקלאות כדי להזין את עצמנו במקרה של מצור. *כבר עכשיו*, עם סקטור חקלאות מסובסד בכבדות אנחנו לא מאכילים את עצמנו, אלא נשענים בכבדות על יבוא ממדינות אחרות כדי לעשות זאת".
כמובן, יכול להיות שיהיו מי שיטענו שזה יהיה טוב שהצרכן הישראלי יוכל לקנות מספר ירקות כמו עגבניות או מלפפונים שיספקו וויטמינים גם בשעת חירום אבל כנראה שנוכל להסכים שמדובר במספר מצומצם מאוד של מוצרים שבהם כדאי להתמקד לשעת חירום וכדי לעודד את החקלאים לייצר אותם אנחנו יכולים לשלם להם ישירות ולא לחסום את היבוא מכלל העולם לחלקים גדולים מהפירות והירקות.
נקודה נוספת שחשוב לזכור היא שבגלל שחלקים גדולים בחקלאות הישראלית זוכים להגנות מעוותות, ייצור של מוצרים רבים הוא לא יעיל ולא באמת יכול להתחרות בשוק העולמי. במידה והחקלאים הישראלים יתמקדו במה שהם טובים בו וימכרו לכל העולם בכמויות גדולות יהיה לנו קל מאוד בשעת חירום להפנות את המשאבים מייצוא לכל העולם ולמתן מענה לצרכים המקומיים. מאחר שבמשבר שכזה גם מדינות אחרות חוסמות יבוא, הפניית המשאבים הזו תיתן גיבוי כלכלי גם לחקלאים לשוק המקומי.
בשורה התחתונה אנחנו יכולים לראות שזמני משבר מגלים לנו שיש תרומה מסוימת לייצור חקלאי מקומי אבל בגלל שאנחנו זקוקים למאגרים גדולים מאוד של דגנים ומוצרים לטווח ארוך, הטענה שהחקלאים הישראלים יאכילו את כולנו היא טענה מגוחכת. כשמבינים שהדגנים נחוצים לייצור הבשר במשק הישראלי ו-99 אחוזים מהדגנים מיובאים כי אנחנו לא יכולים לגדל אותם כאן אנחנו רואים בבירור שהייצור המקומי לא יפתור דבר. אנחנו מסבסדים את החקלאים בצורה מעוותת ויקרה ובסופו של יום לא באמת מקבלים את המענה הנחוץ בשעת חירום וניתן לראות זאת יפה מאוד כברגעים אלו ממש יש מחסור גדול בביצים.
הממשלה בהחלט צריכה להתכונן למצבי חירום אבל הדרך הנכונה לעשות זאת היא על ידי מחסני מזון בשילוב עם בניית תשתיות יבוא מתפקדות למצבי קיצון. הממשלה צריכה לחשוב איך היא ממשיכה להביא את המוצרים הקריטיים למשק גם כשיש וירוסים משתוללים וגם כשיש חשש מהסחורות ומדינות בקשיים. הממשלה בהחלט יכולה להשקיע בכך שהחקלאים יגדלו מספר גידולים ספציפיים שיכולים לשרת אותנו בזמן חירום אבל בבירור אנחנו נשרוד גם ללא פירות אקזוטיים שלא ישרתו אף אחד. המעבר לתמיכה ישירה היא הדרך הנכונה כאן אבל חשוב להבין שהחקלאים הם רק חלק קטן בפאזל וממש לא הכלי המרכזי להתמודדות עם המצב.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
הומאיגד – השכלה ושירותים פיננסים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
***
לכתבות נוספות בנושאי קורונה:
http://bit.ly/2IEAjBS
לפוסט המלא של תום שדה על יבוא הדגנים לישראל:
http://bit.ly/39IYqv4
לסקר בקבוצת הדיונים (תהיו חייבים להצטרך לקבוצה לשם כך):
http://bit.ly/38LzamJ
לפרסום של ארגון החקלאים בנוגע לקורונה:
http://bit.ly/38LyT3b