לפני שבועיים אגף הכלכלנית הראשית באוצר פרסם סקירה מקיפה של מיסוי הרכבים בישראל. על פי הדוח, כלי הרכב בישראל הכניסו לתקציב המדינה 39.4 מיליארד ₪ בשנת 2018 שמהווים 13 אחוזים מכל התקציב. מדובר במקור תקציבי מאוד גדול והמשמעות שלו היא שבעלי הרכבים בישראל משלמים הרבה יותר מיסים מאוכלוסיות אחרות אשר לא מחזיקות בבעלותן רכב.
כדי להבין עד כמה המיסוי משפיע על חיינו מספיק להסתכל על נתון אחד בדוח. על פי דוח ה-OECD משנת 2016 מספר כלי הרכב לאלף תושבים בישראל עומד על 379 רכבים, השלישי הנמוך ביותר ב-OECD ועוקף רק את צ'ילה וטורקיה. מדובר בכמות כלי רכב שנמוכה ב-41 אחוזים מהממוצע של ה-OECD ועל פי משרד האוצר, ללא המיסוי הגבוה על כלי רכב, מספר כלי הרכב בישראל לאלף אנשים היה צריך להיות גדול ב-70 אחוזים.
אם נביט רק על הצדדים החיוביים של כלי הרכב, הורדה של מיסוי כלי הרכב הגבוה הייתה מאפשרת לאזרחים רבים בישראל לנוע בצורה חופשית יותר. תושבים רבים בישראל יכלו להרשות לעצמם רכב משלהם, יכלו לנסוע למקומות עבודה יותר רחוקים, יכלו להתנייד בצורה טובה יותר באזורי הפריפריה ויכלו לקבל תנועה חופשית בסופי השבוע. מיסוי יותר נמוך גם היה מוביל לתחלופה יותר גבוה של כלי רכב, לרכבים באיכות יותר גבוהה, לרכבים בטוחים יותר על הכביש ולסביבה יותר בטוחה לשאר הנהגים.
למרות כל הצדדים החיוביים, הסיבה שיש מיסוי גבוה על כלי רכב קשורה לעובדה שרכבים מייצרים השלכות חיצוניות שליליות שלא משפיעות רק על הנהג שמשתמש ברכב ועל המוכר שמכר לו אותו, אלא גם על שאר תושבי מדינת ישראל ועל שאר הנהגים על הכביש. רכבים מייצרים זיהום אוויר, רעש, פקקים ותאונות דרכים. במצב כזה מערכת המס יכולה לשרת אותנו בתור מקל וגזר על מנת לצמצם את ההשפעות החיצוניות השליליות ולהשתמש בהכנסות מהמיסים על לפתור את הבעיות שנוצרות מהשימוש הגדול בכלי הרכב.
כמו שמסביר הדוח של משרד האוצר, מודל המיסוי הקיים בישראל פותר בצורה חלקית מאוד את הבעיות שנוצרות מרכבים. המס הקיים כולל מיסוי גבוה מאוד ברכישת הרכב, אגרת רישוי ומס בלו בקניית דלק. אמנם מס הרכישה כולל הנחה על קניה של רכבים ירוקים והמדיניות בהחלט שינתה את בחירות הצרכנים בישראל אבל המס הגבוה מונע מאנשים רבים לקנות רכבים מלכתחילה ומגביל מאוד את התנועה שלהם. אמנם מערכת המס מעניקה הנחה ברישוי הרכב בקניה של אביזרים בטיחותיים ורכבים בטוחים אבל המס הגבוה ברכישה גורם לכך שהצרכנים ימשיכו להחזיק ברכב יותר זמן על מנת להימנע מההוצאה הכלכלית הגדולה שמגיעה עם החלפת כלי רכב, דבר ששומר יותר רכבים מיושנים על הכביש.
מס הבלו הוא קצת יותר מעניין והוא גורם לנהגים לשלם על הזיהום שהם יוצרים על ידי שריפה של דלק אבל מדובר במס שלא נותן שום מענה לפקקים או לרעש שנוצר מכמות גדולה של רכבים שנוסעים אחד ליד השני. המס הגבוה גם מעניש את תושבי הפריפריה שנוסעים בכבישים ריקים ותלויים ברכב שלהם באותה רמה כמו שהוא מעניש את תושב ראשון לציון שבכל יום עומד בפקקי ענק בגוש דן, תורם לפקקים לרעש ולזיהום.
בעיה נוספת במדיניות המס על כלי הרכב היא שהממשלה לא דואגת לייצר תשתית תחבורה שתתן אלטרנטיבה ראויה למי שבוחר לוותר על כלי הרכב שלו. מעבר לעובדה שרוב הערים בישראל לא כוללות שום אפשרות לתחבורה ציבורית ביום שבת, דבר שמאלץ רבים להחזיק בכלי רכב עבור סוף השבוע, התחבורה הציבורית שכן קיימת פשוט לא מספיק טובה. כמו שציין זאת סמי פרץ בדה מרקר, הממשלה מגייסת 40 מיליארד ₪ במיסים על הרכב אבל מחזירה פחות מחצי לפיתוח תשתיות התחבורה: "על פי דו"ח התקציב ל–2018, סך התקציב לתחומי התחבורה השונים הסתכם ב–18.5 מיליארד שקל. מתוכם, 11 מיליארד שקל לפיתוח התחבורה, 6 מיליארד שקל לתמיכות בתחבורה ו–442 מיליון שקל לתקציב השוטף של המשרד".
מה שדוח משרד האוצר מציג בצורה מאוד בולטת זה את העובדה שמערכת המס הקיימת לא נותנת שום מענה לטיפול בגודש תנועה בכבישים, היא מונעת מתושבים רבים בישראל את היכולת הכלכלית להחזיק רכב, היא יוצרת תלות תקציבית אדירה בנהגים שסוחבים על גבם 13 אחוזים מתקציב המדינה ואחרי כל הנתונים הללו היא לא משתמשת בתקציב על מנת לפתח תשתיות תחבורה ציבורית שיעניקו אלטרנטיבה ראויה למי שכן בוחר לוותר על רכב פרטי. מדובר במנגנון מס מעוות, יקר, לא צודק שדורש חשיבה מחדש.
אולי החלק המאכזב ביותר הוא שלא רק שהממשלה לא מספקת פתרונות תחבורה ציבורית טובים, היא גם מונעת מהשוק החופשי לתת מענה לכאלה ושמה מחסומי כניסה אדירים לכל מי שרוצה להפעיל חברת אוטובוסים, להסיע בעזרת אפליקציות כמו Uber או למצוא פתרונות אחרים שיקלו על החיים שלנו. בגלל ההשלכות בחיצוניות השליליות יש מקום למיסוי על רכבים אבל הוא צריך להיות חכם וכזה שפותר את הבעיות ולא סתם פרה חולבת עבור תקציב המדינה.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת – פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
הומאיגד – העשרה פיננסית לצעירים – http://www.homygod.org
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
***
לכתבות נוספות בנושאי תחבורה:
http://bit.ly/2XIfgDQ
לדוח המלא של משרד האוצר:
http://bit.ly/31ccqKz