לפני שבועיים רשות התחרות פרסמה הכרזה דרמטית וחיובית מאוד. בעקבות תהליך ארוך של פתיחת שוק המלט הישראלי לתחרות, חברת נשר, שבמשך רוב שנות קיומה החזיקה במונופול של 90 אחוז מייצור המלט בישראל, כבר לא תוכרז בתור מונופול ותוכל לפעול ללא מגבלות חריגות כמו כל חברה אחרת בשוק הישראלי. מדובר בצעד משמעותי ביותר שמצביע על מגמות נהדרות שהתרחשו בשוק המלט בשנים האחרונות.
כמו שמתארת ההודעה של רשות התחרות חברת נשר קיימת מאז 1925 וברוב שנות קיומה היא החזיקה בנתח שוק של יותר מ-90 אחוזים. לאורך השנים החברה ניצלה את כוחה בצורה משמעותית ביותר, שמרה על מחירים שגבוהים ב-30 אחוז מהמחירים במדינות השכנות לנו וכמו שהסברתי בפוסט קודם: "נשר השתמשה בכוחה המונופוליסטי כדי לשמר על היתרון שלה בעזרת קשרי שלטון שהובילו את גופי הממשלה לחסום יבוא, לחלק סיוע ממשלתי חריג ולשמור על עצמה בתור יבואנית המלט העיקרית בשוק. בנוסף, נשר פעלה בצורה אלימה ועיכבה הזמנות מלט ללקוחות שהעזו לרכוש מלט מיבואנים קטנים. בשנות ה-80 היא גם יצרה מחסור מלאכותי במלט כדי שיאשרו לה להקים מפעל נוסף בדרום ובאופן קבוע היא הצניעה רווחים כדי למנוע מידע ממתחרים וביקורת ציבורית" – כל הנתונים הללו מוצגים בדוח מפורט של מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
אז מה השתנה? בשנים האחרונות מדינת ישראל הסירה חסמי יבוא ופתחה את השוק הישראלי לתחרות בינלאומית לצד השקעה בתשתיות בנמלים שאפשרו לייבא מלט בצורה יעילה יותר. כמו שמסבירה רשות התחרות: "התחרות הביאה לירידת נתח השוק של נשר. בעוד שבשנת 2014 נתח השוק של נשר עמד על כ-90%, כיום נתח השוק שלה פחת מ-50%. ההצלחה של התחרות לטובת הציבור הובילה לאובדן הכוח המונופוליסטי של נשר בענף והביאה לפריחה במספר המתחרים בתחום, להגדלת היצע המלט, לגיוון מקורות האספקה ולירידה של כ-20% במחירו של המלט בחמש שנים".
כשלוקחים בחשבון שרק לפני מספר חודשים שר הכלכלה, עמיר פרץ, ניסה להחזיר את חסמי הייבוא על המלט כדי להטיב עם מפעל נשר, אנחנו מבינים עד כמה היה מדובר בצעד מכוער וציני כשפרץ שיווק אותו תחת קמפיין "הכלכלה האנושית" שלו. מדובר בצעד שהמטרה הברורה שלו היא להטיב עם קבוצת לחץ על חשבון הציבור הרחב ולפגוע בהישג משמעותי שהשגנו בשנים האחרונות. גם הטענה של פרץ שהשוק הישראלי מפסיד בגלל שטורקיה, בראשותו של ארדואן, מנסה להציף את השוק הישראלי ולהרוס אותו, היא ריקוד על סנטימנטים ציוניים בגלל שרוב המלט בכלל מגיע מיוון, האויבת הנצחית של טורקיה, ובנוסף יש גם יבוא מקפריסין.
חשוב לציין שיש חשיבות ויתרון גדול גם לחברת נשר בכך שרשות התחרות הורידה מהחברה את הגדרת המונופול. עד היום החברה לא יכלה לדרוש מחירים שונים מלקוחות שונים עבור אותן כמויות מלט וזאת בגלל שיכולת כזאת בשוק לא תחרותי יכולה להוביל לניצול של לקוח שבוי שלא יכול לפנות לאף מתחרה אחר. ביטול הגדרת המונופול יאפשר לחברת מלט יותר גמישות בהתנהלות שלה מול הלקוחות אך הגמישות הזאת תאוזן על ידי התחרות מול יבואנים בשוק.
אז כמו שניתן להבין פתיחת השוק לתחרות הביאה לתרומה ענקית לשוק הישראלי וצמצמה את מחירי המלט לכל פרויקט תשתית ובניה בישראל. מדובר בירידת מחירים עקבית, צמצום כוח מונופוליסטי וצמצום היכולת של חברות להשפיע להטיל לחץ על פוליטיקאים. במשך שנים חברת נשר הייתה מונופול ציני שהצליח בעיקר על חשבון ניצול משלמי המיסים והלקוחות הישראלים וכעת התקופה הזאת נגמרה. החברה עדיין מנסה להפעיל לחץ ולנצח בעזרת פופוליזם מזיק וחברי כנסת ציניים כמו פרץ אך בשורה התחתונה תוך שנים בודדות השוק השתנה מקצה לקצה והוכיח כמה חשוב עבור הצרכנים להכניס תחרות אל המשק.
***
התמונה בפוסט שייכת לOussama zrafi
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Stockage_de_ciments.JPG
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
אביב לוי – מפתח תוכנה המתמחה במערכות מידע מבוססות web ואפליקציות – https://avivlevi.m
טופנדה – סוכנות בוטיק לשיווק חברות סטארטאפ ואפליקציות http://bit.ly/topanda-co-il
***
לפוסטים נוספים בנושאי מלט:
https://bit.ly/3gUB7Br
להודעה הרשמית של רשות התחרות:
https://bit.ly/3h1sBAq