לפני שבועיים חבר הכנסת ניר ברקת הגיע לכנסת כדי להציג את תכנית ההכשרות הממשלתית שמטרתה להציל עובדים קיימים מפיטורים, לייצר מקומות עבודה למאות אלפי מפוטרים ולבצע 100 אלף הסבות מקצועיות בזמנים קצרים. מדובר בתוכנית קריטית בתקופה הזאת ותוכנית שיכולה לאפשר למאות אלפי אזרחים לחזור ולעמוד על הרגליים ולקבל יציבות בתקופה מאתגרת. מדובר בתוכנית הכשרות מעניינת שמנסה לתת מענה להרבה מאוד נקודות תורפה שקיימות בתוכניות הכשרה ממשלתיות שנכשלו בעבר ולכן בהחלט חשוב שנכיר את התוכנית החדשה ואת הכיוון של הממשלה.
אז למה הכשרות עובדים בכלל חשובות? אנחנו נמצאים בתקופה שכל הכלכלה העולמית עוברת זעזוע גדול וזה אומר שיש הרבה מאוד משאבים שהושקעו בפעילות כלכלית שכבר אין לה ביקוש או שאין לה לקוחות. מצב כזה מוביל חברות לקשיים כלכליים ומוביל לכך שהן נאלצות לפטר עובדים. מצד שני אנחנו גם רואים שיש תעשיות שדווקא פורחות בתקופה הזאת וענפים שמצליחים למכור יותר מתמיד. זה אומר שאנחנו צריכים להזיז את המשאבים הכלכליים שיש לנו מצד אחד לצד שני, זה אומר השקעות, הון, זמן ועובדים ואנחנו חייבים לעשות את זה כדי שנוכל להתאים את עצמנו למציאות החדשה. שינויים כאלה הם מאתגרים ואם הם לא מתנהלים בצורה טובה הנזק מהם הוא עצום ולכן לממשלה יש יכולת, במידה והיא פועלת בצורה טובה, לתת יד ולעזור לבצע את השינוי הזה במהירות וביעילות ובכך לצמצם סבל ונזק למאות אלפי אזרחים.
כבר מהסתכלות בסיסית על התוכנית של חבר הכנסת ניר ברקת רואים שיש התייחסות חשובה לאתגר הגדול בכל תכנית הכשרות – העובדה שהממשלה לא באמת יודעת איזה עובדים נחוצים באיזה תעשיות ולא באמת יודעת להכשיר אל התעשיות האלה בצורה טובה. אנחנו יודעים את זה כי תכניות הכשרה ממשלתיות בעבר נפלו בדיוק בנקודה הזאת, בזבזו הרבה מאוד זמן וכסף לאזרחים שלהם הן היו אמורות לעזור להם ובסופו של דבר הובילו למצב שבו אנשים סיימו קורסים ארוכים ובכל זאת נשארו ללא פרנסה.
התוכנית של ברקת לא מתמקדת בקורסים ריכוזיים וניחוש ממשלתי לצרכים של שוק העבודה אלא מתמקדת באספקת מימון להכשרות כשההכשרות עצמן יתבצעו על ידי מקומות העבודה בהתאם לצרכים שלהם. כדי שכל התהליך לא יהפוך לניצול ובזבוז זמן, ועל מנת שמקומות העבודה ישקלו את הצרכים שלהם, המימון הממשלתי של תכנית ההכשרה לעובד תמומן ב2/3 אבל עדיין יידרש 1/3 מימון מהחברה. בצורה הזאת יש תמריץ שהחברה תפעיל שיקול דעת בצורך בהכשרת עובדים אבל המימון לא אמור להוות חסם גדול מידי בתקופת משבר.
התוכנית מחייבת שכל עובד בתקופת ההכשרה ימשיך לקבל שכר לפחות בגובה דמי האבטלה שקיבל לפני כן ובצורה הזאת התוכנית מונעת בעיית תמריצים שבה אדם יכול להעדיף להמשיך ולקבל דמי אבטלה בגלל שכר הנמוך מידי בתקופת ההכשרה. בנוסף בגלל שנדרשת כאן השקעה מסוימת ממקום העבודה הדבר גם מהווה תמריץ לגייס את העובד בסיום תהליך ההכשרה אחרת זה בזבוז זמן ומשאבים למעסיק.
אז מבחינת התמריצים והבסיס התוכנית נראית די טובה, עם יכולת אמתית לעזור לעובדים מפוטרים למצוא תעסוקה. התפקיד של הממשלה בתוכנית הזאת הוא לספק מימון ותמריצים נכונים ולעזור בתהליך השידוך בין עובדים למעסיקים ככה שהם יוכלו למצוא אחד את השני, העובדים את מקום העבודה שיתאים לכישורים הבסיסיים שלהם בתוספת הכשרה והמעסיקים את העובדים שהם זקוקים להם. ההשקעה של דמי האבטלה ליצירת יציבות ותעסוקה הוא צעד מבורך שמקדם חזרה לשגרה וביטול הדרגתי בתלות בכספי מיסים ותמיכה ממשלתית שלא תוכל להתקיים לנצח.
למרות זאת, קיימת גם בעיה עם התוכנית שברקת הציג והיא קשורה למספרים אופטימיים מידי. ברקת מדבר על כך שהממשלה תשקיע 4.5 מיליארד ₪ בהכשרות (כולל הקמת מערך תיאום) ועוד 1.5 מיליארד ₪ יושקעו על ידי המעסיקים. החישוב מניח שבזכות החזרה לעבודה אנחנו נראה בחזרה בתשלומי המיסים 7.5 מיליארד ₪ בשנתיים ו-11.2 מיליארד ₪ ב-3 שנים) בנוסף אנחנו נראה חיסכון של 4.8 מיליארד ₪ בדמי אבטלה בשנתיים ועוד 7.2 מיליארד ₪ בשלוש שנים.
קצת קשה לדעת מה בדיוק ההנחות שנלקחו על ידי ברקת, כי החישוב לא מפורט, אבל נראה שההכנסות במיסים מבוססות על העובד הממוצע במשק וההכנסה שלו. מאחר שאנחנו יודעים ממחקרים אחרים שמי שנפגעו הכי הרבה בתקופה הנוכחית הם עובדים חלשים בעלי שכר נמוך מהממוצע אנחנו צריכים לצמצם את המספרים בערך ל-70 אחוזים מהסכום. קשה גם לומר מה אחוזי ההצלחה של ההכשרות שצופה ברקת, מה אחוז הכישלונות בהכשרות שנלקחו בחשבון והאם אנשים יהיו זכאים להכשרה נוספת במידה ונכשלו.
בנוסף נראה שחישוב דמי האבטלה שברקת לקח מניח שעובדים ממשיכים לקבל דמי אבטלה רציפים במשך שלוש שנים ומניח שאף אחד מהמובטלים לא ימצא עבודה במשך שלוש שנים ללא תכנית ההכשרות הממשלתית. אלו הנחות מאוד קיצוניות מאוד ובפועל אנחנו צריכים להבין שמדובר כנראה במספרים הרבה יותר נמוכים עם השפעה חיובית אבל פחות דרמטית.
למרות הכול, אם בסוף התקופה אנחנו נצליח לקחת את תקציב דמי האבטלה ולהשתמש בו להכשרות שיבטלו את התמיכה הממשלתית באזרחים, לעזור להם לעמוד על הרגליים ונחזור לקבל מהם כספי מיסים במקום להעביר אליהם תמיכות, המצב יהיה מצוין. גם אם התוצאה בסוף תשים אותנו על האפס לעומת תשלום דמי האבטלה עדיין בסוף התקופה יהיו לנו אזרחים שלא זקוקים יותר לביטוח הלאומי ומשק שמתאים יותר לצרכים החדשים שנוצרו בשווקים בעקבות זעזוע הקורונה.
כמו שניתן לראות מדובר בתוכנית עם בסיס טוב שברקת מנסה למכור עם נתונים קצת יותר מידי אופטימיים. בשורה התחתונה יש בה הרבה יותר טוב מרע, יש שיתוף פעולה מול מקומות העבודה והארגונים השונים בשוק הפרטי ויש הסכמה רחבה בין כל הגופים והכלכלנים שהמפתח לשיקום הכלכלה הוא בעזרת הכשרות מקצועיות והתאמת יכולות העובדים לצרכים החדשים בשוק. הממשלה הייתה צריכה לייצר רשת ביטחון אבל אחרי שהיא נפרסה אנחנו צריכים להחזיר את האנשים אל שוק העבודה ומדובר בצעד חשוב וחיובי קדימה בעלות זניחה ביחס ל-100 המיליארדים שהממשלה הוציאה עד לנקודה הזאת.
***
התמונה בפוסט שייכת לאיציק אדרי
https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Itzike
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
התורם גלעד מוצפי
מאני טוקס Money Talks – ערוץ חדש בנושא מניות והשווקים הפיננסיים! – http://bit.ly/2MNvU27
טריידסטריט Trade Street – מפגש הרחוב של הסוחרים והמשקיעים – בואו להתעדכן בכל מה שחם בשוק http://bit.ly/2wsXoEJ
קהילת הפני סטוקס של ישראל The Israeli Penny Stocks Community – סקירות שווקים וניתוחי עומק על מניות קטנות ובינוניות בוול סטריט http://bit.ly/2wrp9e3
רז גמליאל – סוחר מניות ומנטור אישי – מסחר מבוסס פנדמנטלס וניתוחי עומק http://bit.ly/2auG4BY
העמוד דניאל נבון – Trading.IL – עדכונים, סקירות וניתוחים טכניים חינמיים מדי יום עקבו אחרינו גם בטלגרם – T.me/TradingIL
***
לפוסטים נוספים בנושאי שוק העבודה:
http://bit.ly/2U0r5D8
לדיון המלא בוועדת הכנסת:
https://bit.ly/3eTaRGp