לפני שבועיים התפרסם כי תנובה תקים זרוע יבוא שתתמקד במוצרי פרמיום. בהחלט מדובר בצעד חיובי שיאפשר לאזרחים ליהנות ממגוון גבינות קשות ואיכותיות, יוסיף מבחר מוצרים גדול יותר בשוק וישפר את האיכות של המוצרים בשוק. מבחינת תנובה מדובר בצעד שמאפשר לה להגדיל את המכירות, למכור מוצרים שחלק מהשוק מוכן לשלם עליהם מחיר גבוה ולא לקחת סיכון גדול כי היא יכולה לעצור את היבוא בלי צורך לשנות דבר.
למרות כל הצדדים החיוביים שתיארתי, גם לצרכנים וגם לתנובה, המהלך של מעבר ליבוא מוצרי פרמיום הוא צעד צפוי בשווקים אשר מלאים בחסמי יבוא כמו אלו שפועלים בשוק החלב הישראלי. כמו שמסבירה הכתבה נורית קדוש בכלכלסיט: "היבוא צפוי לאפשר לתנובה, שכ־60% מפעילותה בשוק החלב מצויים תחת צו הפיקוח על המחירים, לייצר מנוע צמיחה דרך מוצרי פרמיום, שמחירם אינו מפוקח והרווחיות בהם גבוהה, דוגמת גבינות מיוחדות. מדובר בשוק שמגלגל כ־300 מיליון שקל, מזוהה עם רווחיות גבוהה ורושם בשנים האחרונות צמיחה שנתית דו־ספרתית, בעוד שוק המזון מצוי בסטגנציה. תנובה החלה לפני שנה וחצי לייבא מאיטליה גבינת גרנה פדנו וכעת תוכל להרחיב את המגוון במוצרי פרמיום שתרכוש בעולם, מבלי להיות כפופה למחירי החלב הגולמי הגבוהים בארץ". במקביל גם חברת שטראוס פונה אל יבוא הפרמיום ככלי להתמודדות עם מדיניות הפיקוח הממשלתית וביחד שתי החברות בוחרות בכלי זה כדי להגדיל רווחים בשוק.
ממחקרים שנעשו בתחום המסחר הבינלאומי נמצא שמעבר ליבוא פרמיום הוא תופעה שמתרחשת במדינות רבות ובשווקים אשר מוגנים מפני יבוא. שוק החלב בישראל הוא מאוד מפוקח ודורש מכירה של מוצרים במחירים זולים עד לרמה שרק יצרנים מעטים יכולים להרשות לעצמם לייצר את זה. זאת הסיבה לדוגמה, למחסור החמור בחמאה שקיים כבר קרוב לשנה בישראל. בשווקים כאלו, על מנת לפצות על חוסר הרווחיות בפעילות שמפוקחת על ידי הממשלה, החברות פונות אל מוצרי יוקרה שהממשלה לא מפקחת עליהם במטרה "להגן" על הציבור.
באופן עצוב, הממשלה מצליחה ליצור מדיניות שמאפשרת לאזרחי מדינת ישראל ליהנות ממגוון מוצרים יותר גדול ויותר איכותי אבל רק לאלו אשר מרוויחים משכורות גבוהות וזוכים לרמת חיים גבוהה יחסית. אותם אזרחים לא יצטרכו לטוס עד לאיטליה כדי לטעום גבינה איכותית ולא יצטרכו לנסוע עד לחנויות בוטיק קטנות כדי לקנות גבינה אלא יוכלו ליהנות מגבינה איכותית קרוב לבית. במקביל האזרחים העניים, אלו שהמדינה "מגנה" עליהם עם מחירים מפוקחים ימשיכו לסבול ממחסור של מוצרים וממגוון קטן מאוד של תוצרת מקומית גרועה.
בעזרת מדיניות הפיקוח וחסמי היבוא, הממשלה יוצרת מצב שבו מי שמרוויח הוא מי שגם ככה יכול להרשות לעצמו יותר. היצרניות היחידות שמסוגלות לייצר במחירים המפוקחים הופכות למונופול עצום בשוק המזון והצרכנים מתמודדים עם חוסרים ומגוון נמוך. בכל פעם שמתלוננים על הריכוזיות בשוק המזון שוכחים שאחת הסיבות למצב קשורה לכך שעסק מזון קטן לא יכול להתמודד עם עול הרגולציה המפלצתי שקיים בשוק ובצורה הזאת המדינה דוחפת ליצירה של מפלצות מזון שיכולות לספוג הפסדים במוצר אחד על חשבון רווחים ממוצר אחר.
בשורה התחתונה, העובדה שנקבל מגוון גבינות גדול ואיכותי יותר הוא צעד נהדר לצרכנים אבל העובדה שתנובה בוחרת בצעד הזה כדי לייצר אלטרנטיבה ולהתמודד עם חסמי יבוא ופיקוח המחירים העצום בשוק הישראלי, היא סימן קלאסי לשוק שיש בו חסמי יבוא ומסחר רבים. במקום לפקח, להתערב ולפגוע באזרחים החלשים בישראל, הגיע הזמן לתת לאנשים לייבא בצורה קלה ולאפשר לכל אזרח, גם לעני ביותר, ליהנות ממגוון אדיר ולא יקר של מוצרי מזון רבים מהעולם.
***
פוסט זה נכתב בחסות תומכי הפטראון המובילים:
שילוט שילת– פתרונות שילוט מתקדמים – http://www.shilut.net – 089799899
מתקדמים כלכלית – צעירים מדברים על כסף – http://www.homygod.org
התורם Yam Mesicka וקבוצת הטלגרם "שיט טכנולוגי": https://t.me/shiftech
התורם גלעד מוצפי
***
לכתבות נוספות בנושאי יבוא:
http://bit.ly/2X2lKgY
לכתבה המלאה של נורית קדוש בכלכליסט:
http://bit.ly/2OwtTY0
הגיע הזמן לתת לאנשים לייבא : אולי הגיע גם הזמן לתת לייצרנים קטנים לייצר. גם הם ירויחו פרנסה, וגם הצרכנים ירויחו מגוון.